‘Als je er open-minded ingaat en zelf veel initiatief neemt past deze opleiding perfect’

  • Student aan het woord
ChristaHut.jpeg
Voeding en Dietethiek

Christa Hut (21 jaar) had een mbo-opleiding interieuradvies achter de rug toen ze min of meer bij toeval bij Voeding & Diëtetiek uitkwam: ‘Ik vind het heel interessant om te leren wat voeding allemaal met je lichaam doet. Ik was wel een beetje bang dat ik bij allemaal gezondheidsgoeroes zou belanden, maar dat valt gelukkig wel mee,’ lacht ze.

Christa moest wel wennen aan de nieuwe vorm van onderwijs: ‘We werken aan de hand van competenties, waarbij je steeds moet kunnen laten zien dat je je in een bepaalde competentie ontwikkeld hebt. En daarvoor werken we aan relevante vraagstukken, vanuit de richtingen bedrijf, vitaliteit en zorg.’

Van boerderijbezoek tot supermarktinkoper

Bij Voeding & Diëtetiek werk je binnen drie richtingen aan verschillende vraagstukken, soms fictief en meestal van echte opdrachtgevers. Zo werk je aan je competenties, van kennisverwerving en methodisch handelen tot samenwerken. Christa blikt terug op het laatste vraagstuk waar ze aan heeft gewerkt: ‘Voor ons laatste vraagstuk hebben we samengewerkt met een hele ondernemende boer. Hij wilde heel graag iets met z’n rauwe melk. We hebben toen iets ontwikkeld waarmee de boer in staat werd gesteld om z’n rauwe melk te verkopen.’ Bij zo’n vraagstuk leer je over voedselveiligheid: ‘We hebben onderzocht wat eigenlijk de gevaren zijn van rauwe melk en hebben in het lab bacteriën bestudeerd.’ Maar je leert ook om marktonderzoek te doen: ‘We wilden kijken of we kefir konden maken van rauwe melk. Maar dan moet je ook onderzoeken wat er eigenlijk al op de markt is, en waar vanuit de consument behoefte aan is.’ Uiteindelijk hebben de studenten een fles kefir ontwikkeld met op het etiket vier recepten, en zijn ze zelfs nog in gesprek gegaan met een supermarktinkoper. ‘Je krijgt dus best veel vrijheid in deze studie, en het helpt dan ook als je daar wel goed mee om kunt gaan.’

Gesprekken en samenwerken met zorg

Naast productontwikkeling en marktonderzoek leer je binnen de opleiding om met zorg goede gesprekken te voeren. ‘Zo leer je bijvoorbeeld goed de stappen volgen van een diëtistisch consult. Daarvoor doen we ook veel rollenspellen.’ Binnen de opleiding wordt sowieso veel in groepjes gewerkt, en ook dat is leerzaam, zo vertelt Christa. ‘Hoe ga je er bijvoorbeeld mee om als iemand in de groep steeds te laat komt? En wat voor verschillende rollen en talenten zitten er in ons groepje en hoe benutten we die? Ik ben bijvoorbeeld een ‘Bedrijfsman’, een praktische aanpakker. Maar ik herken mezelf ook in een ‘de Plant’: degene die creatief is en met ideeën komt.’ Doordat je met verschillende types in een groep zit, werk je ook aan de competentie ‘samenwerken’.

Veel zelf doen maar ook veel support

Waar je bij de opleiding Voeding & Diëtetiek dus veel zelfstandig werkt en veel vrijheid krijgt om op je eigen manier aan je competenties te werken is er ook veel support. ‘Omdat we best wel veel zelf moeten uitzoeken is het toch juist heel fijn dat soms dan ook hoorcolleges krijgt met bepaalde informatie, bijvoorbeeld over bacteriën. Het is heel fijn als iemand daar goed les over geeft, dat goed kan uitleggen.’ Ook de docenten zijn erg betrokken en ondersteunen de studenten als ze aan hun vraagstukken werken: ‘Ze zijn ook echt geïnteresseerd in ons als persoon.’ En wat is dan het mooiste van de opleiding? Christa zegt het zonder twijfel: ‘Dat je met z’n allen aan iets werkt en samen tot een bepaald advies of ontwerp komt en dan kan presenteren aan de opdrachtgever. Je kunt echt iets maken voor iemand en daar ook trots op zijn.’