Ben jij de artiest van de toekomst?

  • Bachelor
  • Voltijd
popular culture academie minerva

Popular Culture

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Leeuwarden
Graad
Bachelor of Arts
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september

Ben jij de artiest van morgen? Speel je in een band, produceer je tracks of ontwerp je de posters? Ben je betrokken bij een festival of actief in het maken van clips? Wij leren je hoe je hier je werk van maakt; als interdisciplinaire en ondernemende artiest die vernieuwende artistieke concepten ontwikkelt op het snijvlak van sound, visuals en media.

Over deze studie

Je werkt vanuit je eigen ambitie én vanuit betrokkenheid bij jouw publiek en de samenleving. Je wil impact creëren met het verhaal dat jij te vertellen hebt en daarmee een bijdrage leveren. Dat doe je zelden helemaal alleen. Om jouw projecten te realiseren werk je samen met anderen die kunnen helpen met de dingen waar je zelf (nog) minder in thuis bent. Je leert binnen een gemeenschap en inspireert elkaar. Naast colleges en workshops biedt de opleiding je persoonlijke begeleiding. Onze afgestudeerden komen als artistieke professionals in verschillende gebieden terecht. Ze staan bijvoorbeeld op het podium, schrijven songs, maken tracks, maken bijbehorende clips of visuals, ontwikkelen festivals, kleden die aan, of hebben een podcast of website waarin ze zichzelf of anderen presenteren. Soms als éénpitter maar ook vaak in collectieven of wisselende samenwerkingen. Het maken voor een publiek staat centraal in deze brede, interdisciplinaire opleiding. Je raakt je publiek met jouw verhaal. Zo creëer je impact. Je volgt deze, voor Nederland unieke opleiding, aan Minerva Academie voor Popcultuur in Leeuwarden, onderdeel van Academie Minerva in Groningen.

popularculture_hanze_studio.jpeg

Dit ga je doen

  • Jaar 1 Propedeuse

    Tijdens de propedeuse leer je op basisniveau te werken aan de kerntaken en competenties van het opleidingsprofiel. De ontwikkeling hierin wordt getoetst door middel van opdrachten en assessments. Je werkt tegelijkertijd aan zowel een eigen project, dat vrij te kiezen is, als aan een verplicht groepsproject. Je werkt in totaal aan 6 verschillende groepsprojecten; Clan, Pitch, Try, Lead, Tell en Show, verdeeld over de periodes en semesters gedurende het schooljaar. Bij Clan ga je aan de hand van een thema bezig met het verkennen en observeren van trends en ontwikkelingen in de popcultuur. Bij Pitch ontwikkel je een concept voor een opdrachtgever, die je ook aan de opdrachtgever zal pitchen. Vervolgens ga je bij Try ontwerpen en uitproberen en werk je deze schetsen en experimenten uit. Artistiek leidinggeven is iets dat je leert bij Lead. Daarna zal je bij Tell leren hoe je met een maatschappelijk thema (media)aandacht kunt genereren. Tot slot eindig je het propedeusejaar met Show, het onderdeel waarbij het eigen werk gepresenteerd wordt.

  • Jaar 2 Kernfase

    In het tweede jaar begin je met het kernprogramma. Daar leer je een concept uit te werken, ontwerponderzoek te doen en een subsidieaanvraag te verzorgen. Je leert over de theorie van deze onderwerpen en je past ze toe voor je eigen praktijk. Vervolgens ga je aan de slag met je profilering. Hier verdiep je je kennis en vaardigheden op basis van jouw gewenste beroepspraktijk. Ook kies je in het tweede jaar één van de drie leeromgevingen waarin je uit verschillende vertrekpunten werkt aan je beroepspraktijk; productiehuis, lab, verdieping.

  • Jaar 3 Minor en stage

    In jaar 3 van de opleiding ben je buiten de deur aan het werk. Het eerste semester ga je op stage in het werkveld. Het doel is van de stage is dat je in staat bent om te werken en leren binnen een professionele werkomgeving in het veld van de populaire cultuur. Voorbeelden van stageplekken zijn: VERA, NITE, Tivoli, PIP, Explore the North, Neushoorn, Excelsior, Worm, LINDA, Wisseloord studio’s en Lake Woozoo. Er zijn veel opties waarmee je het andere semester in jaar drie kan invullen. Ten eerste heb je de mogelijkheid om een andere opleiding binnen het aanbod van Academie Minerva onderwijs te volgen, zoals Vormgeving of Autonome Beeldende Kunst. Ook kan je ervoor kiezen om een minor te volgen bij een andere opleiding aan de Hanze, of kan je een halfjaar studeren bij een andere hogeschool in Nederland, bijvoorbeeld HKU of Artez. Naast deze binnenlandse opties kan je ervoor kiezen om onderwijs te volgen bij een hogeschool in het buitenland. Bij een buitenlandse minor kan je kiezen uit het aanbod van partner instellingen waar Academie Minerva een contract mee heeft afgesloten, bijvoorbeeld in Finland, Hongarije en Letland.

  • Jaar 4 Afstuderen

    Het afstuderen beslaat het volledige vierde jaar. In de eerste helft van je afstudeerjaar ga je aan de slag met de inhoudelijke drijfveren van jouw afstudeerproject. Je begint met het schrijven van een essay over een trend in de popcultuur die jou inspireert. Daarna ontwikkel je een artistiek, interdisciplinair concept en tot slot neem je ruim de tijd om de dingen je geleerd hebt in het maken van je essay en concept uit te proberen. Je experimenteert met vorm, inhoud, kunstdisciplines en de impact die je wilt maken op jouw publiek. In de tweede helft is het tijd om jouw project echt te realiseren. Je produceert samen met een team waar jij leiding aan geeft een performance waarin je het door jouw ontworpen artistieke product presenteert. Dat kan een concert of expositie zijn, maar het kan ook een lancering, modeshow, dansvoorstelling of installatie zijn, of zelfs een heel nieuwe interdisciplinaire vorm hebben! Om je afstuderen af te ronden schrijf je een toekomstplan voor jouw artistieke praktijk waarmee je klaar bent het werkveld tegemoet te treden.

Begeleiding

We werken actief om je uitdagingen te bieden, in jouw leerbehoeften te voorzien, je goed te begeleiden en om je dicht bij de professionele beroepspraktijk te brengen. Niet in traditionele klassen maar in communities of learners waarin je elkaar ook onderling scherpt, stimuleert en vooruit helpt met feedback en ideeën. Je leert onderzoekend te werk te gaan, een visie te ontwikkelen op jouw plek als artiest en om onderbouwde keuzes te maken bij het ontwikkelen, organiseren en realiseren van je projecten. Op die manier kom je er goed achter waar je staat en wat je volgende stappen zijn. Je coaches zijn ervaren docenten die daarnaast vaak ook hun eigen praktijk hebben. Dit maakt de grens tussen onderwijs en beroepspraktijk zo klein mogelijk.

Door het jaar heen zijn er diverse excursies, trainingen, workshops en colleges van docenten en gastdocenten uit de praktijk op allerlei relevante terreinen. Zo werk je aan je professionele netwerk. 

  • Feiten & Cijfers

    Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op studiekeuze123.nl!

    Ga naar Studiekeuze 123

Na je studie

Om aan deze opleiding te beginnen is het belangrijk dat je al enige ervaring hebt in een bepaalde richting. Je zingt bijvoorbeeld in een band, ontwerpt posters, maakt clips of bent betrokken bij de organisatie van een festival. Vanuit die basis ontdek je tijdens deze bachelor waar je echt goed in bent en waar je mee verder wilt. Je moet daarvoor wel een sterke motivatie en discipline hebben. Wij bieden je de leeromgeving, reiken je kennis aan en coachen je in het verwerven van benodigde vaardigheden en houdingsaspecten. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen succes. Je ontwikkelt je talent, je leert om zelfredzaam te zijn en je ontwikkelt de vaardigheden die nodig zijn om je eigen project van begin tot eind uit te voeren, alleen, met medestudenten of met professionals. Je netwerk groeit, omdat je collega's uit het creatieve netwerk overal ontmoet. Je carrière begint binnen de muren van de academie, maar voordat je klaar bent, ben je al een eind op weg in het culturele veld. 

Toelating & aanmelding

​Overweeg je te gaan studeren aan de Academie voor Popcultuur, dan is onderstaande informatie van belang. Je kunt hier lezen hoe de toelatingsprocedure is ingericht en wat wij van je verwachten.

Om toegelaten te kunnen worden moet je voldoen aan de toelatingseisen en het studentprofiel (zie onderstaande) en moet je het intake-assessment met een voldoende beoordeling afronden. Daartoe lever je een dossier aan volgens de instructies op deze pagina.

Toelatingseisen

  • Direct toelaatbaar

Algemene procedure 

Wanneer je voldoet aan de onderstaande toelatingseisen en het studentprofiel kun je je inschrijven via Studielink. Daarmee meld je je aan voor de opleiding, voor je studiefinanciering en de intake voor de Academie voor Popcultuur. 

  1. Na aanmelding krijg je van ons bericht met het verzoek om via “Osiris Toelating Minerva” je portfolio en bijlagen te uploaden (voor inhoud en vormgeving van dit portfolio zie bijlage instructie portfolio .
  2. Dit portfolio bevat je eigen artistieke werk met een toelichting daarop en een one-minute video (voor inhoud en criteria zie bijlage instructie one minute film

  3. Je zorgt ervoor dat je portfolio inclusief de filmopdracht en audiovisuele bijlagen voor of op de uiterste inleverdatum via Osiris zijn geüpload of ingeleverd.
  4. Uiteindelijk krijg je een uitnodiging voor een toelatingsassessment (voor inhoud en criteria van dit assessment zie bijlage instructie toelatingsassessment.

Het profiel van de student(e)

De student aan de Academie voor Popcultuur:

  1. Is creatief, heeft veel ideeën en houdt van onderzoeken en experimenteren;
  2. Heeft affiniteit met meerdere artistieke disciplines en heeft enigszins ervaring met publieke optredens of presentaties;
  3. Maakt eigen artistiek werk en/of voegt iets eigens toe aan een artistiek groepsproduct;
  4. Heeft kennis van en visie op verschillende disciplines binnen de popcultuur zoals muziek, vormgeving, theater, dans, tekst, video, media, games en kan deze disciplines creatief combineren;
  5. Wil zich (op termijn) ontwikkelen als creatief ondernemer, artistiek leider en interdisciplinair conceptontwikkelaar;
  6. Stelt zich actief op in het vergaren van nieuwe kennis, visie en vaardigheden;
  7. Werkt graag samen binnen aan interdisciplinaire producties en evenementen;
  8. Is ondernemend en ziet nieuwe kansen en uitdagingen in de hedendaagse popcultuur.

Vragen over aanmelden en toelatingen? Mail naar: [email protected]

Toelatingsdata

De toelatingsdata voor het studiejaar 2024-2025 zijn bekend. 

Donderdag 28 maart 2024 – portfolio deadline donderdag 14 maart 2024 
Donderdag 25 april 2024 – portfolio deadline donderdag 11 april 2024 
Donderdag 30 mei 2024 – portfolio deadline donderdag 16 mei 2024 
Donderdag 27 juni 2024 – portfolio deadline donderdag 13 juni 2024 

Het intake-assessment bestaat uit een gesprek van ongeveer een half uur en vindt plaats op de Academie voor Popcultuur, Achter de Hoven 23, 8933 AG te Leeuwarden. Mocht je op een ander moment deel willen nemen aan het intake-assessment kun je dat doorgeven via [email protected].

Start studie 

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding. 

Stel je vraag

Locaties

  • Academie voor Popcultuur-10022023--11.jpg

    Minerva Academie voor Popcultuur

  • Academie_Minerva_praediniussingel_groningen_locatie.jpg

    Academie Minerva (locatie Praediniussingel)

  • Academie_Minerva_zuiderdiep_groningen_locatie.jpg

    Academie Minerva (locatie Zuiderdiep)

Interessegebieden

  • Cultuur en Kunst

Organisatie

Meld je aan via Studielink