Synergie met senioren
- Evenement
datum
starttijd
eindtijd
Marie KamphuisBorg
locatie
Organiseren, onderzoek en innovatie voor welzijn en zorg door en met senioren. Een middag vol inspiratie over initiatieven en werkwijzen voor iedereen die als senior, betrokken burger, professional, student, onderzoeker en/of docent, samen met (andere) senioren wil werken aan welzijn en gezondheid van en zorg voor zelfstandig wonende senioren.
Participatie en inclusie van senioren
Voorbereiding op ouder worden en Eigen regie in zorg en laatste levensfase vragen aandacht en actie. Tegelijkertijd gebeurt er al veel, er zijn initiatieven en er worden zaken uitgezocht en ontwikkeld. Tijdens deze middag delen senioren, professionals en onderzoekers hun aanpak en ervaringen: hoe werken ze samen? Wat werkt er volgens hen en wat niet? Na deze bijdragen stellen we samen vast wat de belangrijkste succesfactoren en aandachtspunten zijn.
13.00 uur Inloop
13.30 uur Opening door Karlien Landman, projectleider en bruggenbouwer Innovatiewerkplaats Senioren
13.35 uur Vraaggesprek met Anjo Geluk, auteur, voorzitter Denktank 60+ Noord, lid Raad van Ouderen, burgeronderzoeker. Over het belang en de waarde van de initiatieven en bijdragen van senioren, over de verschillende manieren waarop dat kan en waar het kan schuren.
14.00 uur Ronde 1 keuze uit sessies
1A Mooi Leven in Warmenhuizen - samen met inwoners experimenteren met oplossingen voor een toekomstbestendige ouderenzorg
Vanuit de Kop van Noord-Holland komen Gerda Mechielsen (vertegenwoordiger cliënten en ouderen) en Sigrid van Haaster (projectleider Woonzorggroep Samen) vertellen over de Mooi Leven beweging in Warmenhuizen. In dit dorp zoeken we samen met inwoners naar oplossingen om de zorg toekomstbestendig te houden. ‘Ja maar, …’ is daarbij de verboden term. We laten ons niet belemmeren door knellende regels en vastgelegde financieringsstromen. Tijdens onze sessie nemen we u mee in de oplossingen en het traject. We vertellen over de geleerde lessen tot nu toe en dagen u uit om met ons mee te denken over de vraagstukken die er leven. We denken in mogelijkheden en kansen, daarin zijn we vrij, dat maakt het (leven) zo mooi!
1B Interviewen van senioren
Om tot succesvolle initiatieven en oplossingen te komen is het belangrijk een beeld te krijgen van wat (mede)senioren belangrijk vinden, waar ze tegenaan lopen en wat ze als oplossingen zien. Deze sessie geeft een inkijk in de ervaringen van Renske Eilers en Roberto Elmont over het interviewen van senioren. Renske heeft als onderzoeker senioren geïnterviewd en Roberto heeft als docent jarenlang studenten senioren laten interviewen om het contact tussen generaties te bevorderen. Daarbij gaf hij studenten zicht op wat voor senioren belangrijke thema’s zijn en dat er geen groep zo divers is. Hoe pak je zo’n interview aan en welke ‘lessons learned’ zijn er om deze waardevolle informatie op te halen?
14.45 uur Pauze
15.00 uur Ronde 2 keuze uit sessies
2A Clockhuysplein – ontmoetingsplek voor senioren
John van Meurs is als vertegenwoordiger van senioren betrokken bij Clockhuysplein, een ontmoetingsplein voor senioren in Haren. Hij deelt hoe hij zijn kennis en expertise in heeft weten te zetten in de samenwerking met gemeente en zorgorganisaties om tot dit initiatief te komen en hoe hij aankijkt tegen dit concept als bijdrage om de ouderenzorg als onderdeel van het sociaal domein toekomstbestendiger te maken. Graag gaat hij in gesprek over wat dit concept brengt voor en vraagt van professionals en vrijwilligers en wat het nog nodig heeft om het tot een succes te maken.
2B Ontwerpen met senioren
Ontwerpgericht onderzoek om te komen tot oplossingen kent verschillende stappen. Céline de Jongh (verpleegkundige & aanjager sociale innovatie ZINN) heeft voor eigen onderzoek in kaart gebracht op welke momenten en op welke manier je als onderzoeker senioren een betekenisvolle bijdrage kunt laten leveren bij het ontwerpen van een nieuw product of werkwijze. Hoe heeft ze dat zelf ingezet en wat leverde dat op? Wat is van belang voor het proces en het product?
15.45 uur Pauze
16.00 uur Ronde 3 keuze uit sessies
3A POSO Lifestylebeurs - door en voor senioren
De Projectgroep POSO Lifestylebeurs organiseert namens de POSO (Stichting Plaatselijk Overleg Samenwerkende Ouderenorganisaties) elk jaar in de Gemeente Midden-Groningen een beurs voor senioren onder de naam “POSO Lifestylebeurs”. Het doel van de POSO lifestylebeurs is het informeren van senioren over diverse thema’s die te maken hebben met (gezond) ouder worden. De standhouders zijn voor 90% maatschappelijke organisaties die in de regio actief zijn. Bij de 10e beurs in 2022 waren 70 verschillende organisaties aanwezig en er kwamen 700 bezoekers. Door Oeseburg van de projectgroep en een bestuurslid van POSO nemen u mee in de ontstaansgeschiedenis en ambities, de onderlinge samenwerking en die met gemeente en organisaties en gaan graag met u in gesprek over de successen, geleerde lessen en uitdagingen.
3B Volgt
16.45 uur Afsluiting
Onder het genot van een drankje en een hapje napraten, nader kennismaken én samen ophalen: wat zijn succesfactoren en aandachtspunten in het komen tot succesvolle initiatieven/oplossingen om het welzijn van en de zorg voor zelfstandig wonende ouderen te kunnen ondersteunen.
Projectmedewerker lectoraten
Zernikeplein 23, 9747 AS Groningen
Hoofddocent Sociaal Werk/Projectleider IWP Ouderen
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?