Promotie Maureen Wissing

 • Evenement
Maureen Wissing
 • Datum
  • datum

 • Tijd
  • starttijd

  • eindtijd

 • Locatie

  Wiebenga

  locatie

Observe once again. Dementie mag niet worden vergeten bij mensen met (zeer) ernstige verstandelijke (en meervoudige) beperkingen.

Dementie is een steeds grotere uitdaging in de gehandicaptenzorg. Mensen met een verstandelijke beperking worden ouder, waardoor dementie vaker voorkomt. Vooral bij mensen met (zeer) ernstige verstandelijke (en meervoudige) beperkingen (afgekort tot (Z)EV(M)B) is het vaststellen van dementie moeilijk. Kennis en praktische handvatten waren nauwelijks beschikbaar. Dementie bij mensen met (Z)EV(M)B bleek een vergeten onderwerp en daar moest verandering in komen. Deze verandering is tot stand gebracht door praktijkgericht onderzoek naar de relevantie van de diagnose dementie en observeerbare dementiesymptomen bij mensen met (Z)EV(M)B uit te voeren. Op basis van onderzoeksresultaten zijn kennismodules en een diagnostisch hulpmiddel ontwikkeld.

De resultaten laten zien dat het stellen van de diagnose dementie bij mensen met (Z)EV(M)B belangrijk is voor begrip en om geïnformeerde keuzes te maken. Echter, wanneer dementiesymptomen niet worden herkend, kan geen diagnose worden gesteld. Begeleiders en familieleden hebben kennis nodig om subtiele dementiesymptomen te kunnen observeren door ‘klein te kijken’. Welke dementiesymptomen dat zijn kan worden geleerd in de nieuwe vrij toegankelijke kennismodules (zie www.vb-dementie.nl/kennismodules). Daarin staat beschreven dat mensen met (Z)EV(M)B en dementie veranderingen in cognitie, algemene dagelijkse levensverrichtingen, gedrag, motoriek en bijkomende gezondheidsproblemen laten zien. Deze veranderingen kunnen met het ontwikkelde diagnostisch hulpmiddel in kaart gebracht worden door gedragskundigen en psychodiagnostisch medewerkers (hier te downloaden).

Met ontwikkelde kennis en praktische handvatten is het aan zorgmedewerkers en familieleden om herhaaldelijk te observeren, zodat ze dementie bij mensen met (Z)EV(M)B herkennen en diagnosticeren. Daarmee draagt dit onderzoek bij aan het (h)erkennen van dementie bij mensen met (Z)EV(M)B.

Lees hier het proefschrift van Maureen Wissing

Een hardcopy exemplaar kunt u opvragen bij het secretariaat van het lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing: [email protected], 050-595 3539.

Lees hier meer over het onderzoek

 

Publiekslezing en openbare verdediging

Op maandag 13 november 2023 vindt om 13:30 uur de publiekslezing plaats in het Wiebenga (Van der Vlugt zaal (B121)) van de Hanzehogeschool Groningen (Petrus Driessenstraat 3, Groningen).

De openbare verdediging is om 16:15 uur in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (Broerstraat 5, Groningen). De paranimfen van deze ceremonie zijn Marlies Oegema en Jurre Wissing. U kunt contact met hen opnemen via [email protected].  

U bent van harte uitgenodigd om de publiekslezing en openbare verdediging op 13 november bij te wonen. Indien u ingaat op de uitnodiging dan vernemen we dit graag vóór 29 oktober.

Aanmelden kan hier

Contact

Interessegebieden

 • Sport en Gezondheid