Slim produceren

  • Minor
Engineering_IPO (29).jpg

Slim produceren

Niveau
Minor
Taal
Nederlands
Credits
30 ECTS
Startmaanden
Start: september, februari
Locaties
Groningen
  • Techniek

​Productiebedrijven in het MKB en MKI vragen steeds vaker naar HBO-studenten met kennis en kunde van 'slimme aanpakken' om knelpunten in productieprocessen op te lossen. De minor Slim Produceren leert je op een praktische en slimme manier om knelpunten in productieprocessen op te lossen. Het kan namelijk altijd effectiever en klantgerichter.

Kenmerken

  • Aantal studiepunten: 30 punten
  • Voertaal: Nederlands
  • Locatie: Groningen
  • Startdatum: Semester 1 en 2

Over deze minor

Dit ga je doen

Binnen vijf maanden een groot project uitvoeren in een onderneming in de Industriële productie, Health of Energy. 

Je doel: product- en procesoptimalisatie doorvoeren in combinatie met duurzaamheid. 

Dit zijn de stappen

Jouw project start met een onderzoek naar achtergrond van de ondernemingsvraag en het vaststellen van het doel van de opdracht. Vervolgens ga je op de werkvloer de huidige situatie vaststellen. Je bent met andere woorden direct op de werkvloer met medewerkers actief aan het meten en verzamelen. Je gebruikt de tools uit Lean/ Quick Respons Manufacturing (QRM) die voor dit project noodzakelijk zijn om te meten en te analyseren. Vervolgens analyseer je de resultaten en stel je maatregelen voor. Je implementeert de procesverandering en als laatste stap controleer en borg je de uitkomsten van het project.

Dit ga je leren

Uitwerken van een project volgens de A3-methode die is ontleend aan Lean, QRM-systematiek. Om projecten tot een goed einde te brengen heb je kennis nodig van bijvoorbeeld: QRM, Lean, Six Sigma, grondprincipes van Operations Management, methoden als Value Stream Mapping en oorzaak-gevolg diagrammen, Ontwerpen van bedrijfskundige processen, Veranderkunde, Praktijkgericht onderzoeken, SMED, 5S, A3-communiceren, en daar wordt dus ook veel aandacht aan besteed. 

Met wie?

Het project wordt met medewerkers van het bedrijf op de werkvloer uitgevoerd en doe je samen met een medestudent. Vanaf de derde week werk je vier dagen in de week bij het bedrijf. De andere dagen ben je op de opleiding voor terugkoppeling en coaching.

Wat heb je er aan?

Na afronding van de minor kun je product- en procesoptimalisatie methodisch opzetten binnen een onderneming. Je bent in staat om een probleemdefinitie te maken en een analyse van de productiecontext en veranderingsstrategie volgens de A3-methode uit te voeren. Met behulp van beschikbare 'tools' kun je op de werkvloer verbeteringen doorvoeren. 

Voor je kunt beginnen

  • Minimaal 100 punten uit het tweede jaar en basiskennis logistiek. Een toelatingsgesprek bestaat tot de mogelijkheden. 
  • Maximaal aantal: 30 studenten
  • Klik hier om meer te lezen over de deadlines inschrijven en loting minoren (beschikbaar na inloggen).

Veelgestelde vragen

Interessegebieden

  • Techniek