Windenergie
- Minor
Windenergie
Wil jij je in een minor verdiepen in duurzame energie, en in het bijzonder windenergie? Wil jij samen met andere studenten van verschillende technische onderwijsinstellingen een half jaar lang aan de slag gaan met interessante projecten? Wil je mee op nationale en internationale excursies naar kleine en grote windturbinebouwers en alles leren over on- en offshore windenergie? Dan is de minor Wind Energy iets voor jou.
Tijdens de minor Wind Energy werk je aan verschillende thema's die spelen in de off- en onshore windindustrie. Bijvoorbeeld; het ontwerpen, realiseren, opereren en onderhouden van relatief kleine tot heel grote windturbines. Je leert over windturbines met een horizontale en verticale as, over de uitdagingen rondom elektriciteitsnetwerken en hoe je omgaat met de wisselende energieopbrengst van windenergie. Ook maken we een uitstapje naar waterstoftechnologie en kijken we hoe je waterstof kunt inzetten als buffer naast windenergie.
We laten je kennismaken met (o.a.) theorie over aerodynamica van de turbinebladen, de omzetting naar elektriciteit, maar ook de uitdagingen die dit op het elektriciteitsnetwerk geven. En we brengen je in contact met verschillende grote en kleine bedrijven vanuit de snel veranderende markt in de off- en onshore windenergie.
Voor de minor zoeken we ondernemende studenten die een half jaar hun handen uit de mouwen willen steken en willen leren over duurzame energie en windturbines. De minor zal grotendeels in het Engels gegeven worden, omdat internationale studenten ook aan deze minor zullen deelnemen.
De minor Wind Energy is in samenwerking met EnTranCe, bedrijven, kennis- en onderzoeksinstellingen ontwikkeld. Tijdens deze minor maak je kennis met het werkveld en haal jij samen met studenten van andere technische opleidingen op een slimme en efficiënte manier energie uit de wind. De minor is momenteel opgedeeld in 4 modules:
Introduction Wind Energy. De beginselen van windenergie worden klassikaal behandeld. Hierbij zal onze lector Gerard Schepers de stof doceren, waarbij verschillende gastsprekers uit het bedrijfsleven de theorie ondersteunen. Ook gaan we met verschillende rekentools aan de slag. (Solid Works, rekenmodellen in Excel, et cetera). Bij een practicum wordt onze kleine windtunnel gebruikt.
Maintenance, Management, and Safety. Vanuit deze module gaan we op excursie naar Denemarken. We verblijven een week bij het Folkecenter. We kijken in deze module naar welke veiligheidsaspecten van toepassing zijn, bijvoorbeeld bij het plaatsen en onderhouden van windturbines, bij het uitvoeren van werkzaamheden in werkplaatsen en bij het gebruik van waterstof. Alle deelnemende studenten worden uitgenodigd om hun internationaal erkende industrie-veiligheidscertificaat (VCA) te halen, tegen een gereduceerd tarief.
Design and Realisation. Composieten zijn een belangrijk onderdeel bij de bouw van windturbinebladen. Deze module staat in het teken van de theorie over composieten en het testen van de verschillende zelfgemaakte composiet-samenstellingen.
Development, Implementation and Professionalisation. In deze module ga je met een groep studenten werken aan één of meerdere projecten. We hebben projecten met partners uit de windturbinemarkt, maar studenten kunnen ook zelf projecten aandragen. Daarnaast valt onder deze module de micro-windturbine challenge, waarbij studenten een eigen micro-windturbine bouwen die in onze kleine windtunnel getest wordt. De student die hierbij het hoogste elektrisch vermogen kan opwekken, is de winnaar van deze challenge 2022 - 2023. Ook gaan we op excursie naar één van de kleine windturbinebouwers in het noorden van Nederland, die zijn productielocatie in de buurt van de stad Groningen heeft.
Je kunt je inschrijven voor deze studie als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?