Bachelors

Twee studenten in de Van DoorenVeste

Wat is een bacheloropleiding? Welke soorten bachelors zijn er? Past deze opleidingsvorm bij jou en hoe kies je nou uit het grote aanbod bacheloropleidingen? We vertellen het je!

Opbouw van de bacheloropleiding

Een vierjarige hbo-opleiding is verdeeld in een propedeuse en een major. De propedeuse, het eerste jaar, is vaak nog oriënterend en breed. De major is de hoofdfase van je studie, jaar 2 tot en met 4. Een deel van de hoofdfase kun je zelf invullen, door bijvoorbeeld een minor of keuzevakken te volgen of door een specialisatie te kiezen. Ook een meeloopstage en afstudeeropdracht zijn meestal onderdeel van de hoofdfase. 

Studiepunten

Een vierjarige bachelor hbo-opleiding bestaat uit 240 studiepunten (credits). Elk jaar kun je 60 studiepunten halen. Eén studiepunt staat volgens de Nederlandse wet gelijk aan 28 uur studeren. Begin je gemotiveerd en pak je de studie goed op, dan mag je verwachten dat je het eerste jaar met 60 studiepunten af kunt sluiten.

Bindend studieadvies (BSA)

Om door te kunnen stromen naar het tweede jaar moet je in het eerste jaar voldoende studiepunten (EC’s) behalen. Bij te weinig punten krijg je een negatief Bindend Studie Advies (BSA) en mag je de opleiding niet vervolgen. De BSA-norm is in de meeste gevallen 45 EC’s, bij sommige opleidingen geldt een andere BSA-norm of moet je aan aanvullende eisen voldoen.

Studeren of stagelopen in het buitenland

Tijdens je opleiding heb je de mogelijkheid om stage te lopen in het buitenland, of om een deel van je studieprogramma bij een buitenlandse partnerinstelling van de Hanzehogeschool Groningen te doen. Kijk bij de opleiding waar je interesse in hebt wat de mogelijkheden zijn!

 

Veelgestelde vragen over bacheloropleidingen