'Piloot zijn is meer dan alleen een vliegtuig besturen'

  • Student aan het woord
DSC_4056.jpg

Extra kennis en levenservaring opdoen

Het was altijd mijn droom om piloot te worden. Omdat het perspectief op een baan in de luchtvaart niet zo goed was op het moment dat ik klaar was met mijn VWO, wilde ik een bredere basis en extra kennis hebben om op terug te kunnen vallen. Dit maakte Airline Pilot & Management (AP&M) de perfecte keuze. AP&M is een zeer goede mix van een interessante studie Technische Bedrijfskunde en de opleiding tot piloot gecombineerd in een traject van maar vier jaar.

Door Technische Bedrijfskunde heb je de kans om jezelf zeer breed te oriënteren en krijg je inzicht in hoe het er in bedrijfsleven aan toe gaat. Je doet ervaring en kennis op het gebied van management, processen en ondernemerschap op. Zo heb ik tijdens de studie samen met medestudenten een eigen bedrijf (Student Company) opgericht en een zelfontworpen product op de markt gebracht. Dit was erg leerzaam en we hebben er mooie successen mee behaald. Bovendien heb ik mij kunnen ontwikkelen tijdens mijn studententijd in Groningen, de leukste studentenstad van Nederland. Hierdoor was ik al veel verder op het moment dat ik aan de KLM Flight Academy begon.

Piloot zijn is meer dan een vliegtuig besturen

Omdat de opleiding Technische Bedrijfskunde erg breed is, leer je veel verschillende aspecten van management en techniek. Zo leer je bij een vak als Communicatievaardigheden bijvoorbeeld manieren om te onderhandelen. Dit soort vakken heb ik echt als een toevoeging gezien. Tegenwoordig wordt van een piloot namelijk niet meer alleen verwacht dat hij goed een vliegtuig kan besturen, maar wordt het sociale- en managementaspect steeds belangrijker. Er wordt verwacht dat je Manager of Flight bent: zowel uithangbord van de maatschappij als leider en tevens teamspeler voor de gehele crew. 

Een droom in vervulling

Bij de KLM Flight Academy heb ik geleerd waar ik altijd al van droomde: een vliegtuig besturen. Inmiddels ben ik Tweede officier bij KLM. Omdat ik na de vliegopleiding gelijk kon vliegen bij TUI Belgje en daarna Norwegian, heb ik nog niet de kans gehad om af te studeren. Dat doe ik nu naast het vliegen en ik hoop binnenkort met mijn diploma in handen te staan. Persoonlijk heb ik altijd een functie naast het vliegen geambieerd en ik denk dat Technische Bedrijfskunde daar goed bij past!