In gesprek over drugs

Insta-bericht Hi(gh) Hanze.png

Hoe kunnen we op een constructieve en positieve manier in gesprek over het gebruik en de schaduwzijden van drugs? Vandaag organiseert de Hanzehogeschool Groningen ‘Hi(gh) Hanze’.

‘Hi(gh) Hanze’ wordt georganiseerd door studenten van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD), het lectoraat voor Verslavingskunde en Forensische Zorg, Hanze Cultuur & Debat met hulp van het Openbaar Ministerie (OM).

Achtergrond 

‘Er kleeft bloed aan je handen als je een pilletje neemt’ opent niet bepaald de deur naar een gesprek met studenten over drugsgebruik en de impact daarvan. Daarom zijn studenten van SJD zelf gaan nadenken over de vraag: hoe voeren we een constructief gesprek met jongeren over de impact van drugs? Zodat drugsgebruik een bewustere afweging wordt, met kennis van het hele verhaal.  

Wereld achter drugsgebruik 

De wereld die achter het drugsgebruik schuilgaat zit vol schade; aan het eigen lijf, het milieu, de veiligheid op straat en in de wijk, het makkelijk afglijden in criminaliteit en aan het algehele welbevinden. Deze wereld is niet zichtbaar wanneer de pilletjes door een keurige koerier netjes worden afgeleverd.  

Wat gebeurt er tijdens Hi(gh) Hanze? 

Op 13 juni staat er van alles voor je klaar: de gehele dag staat er bij de Van Doorenveste (Zernikeplein 11) een escaperoom waar een drugslab in is nagemaakt. Hierin worden om de 45 minuten een nieuwe ronde gespeeld. De ronde start met het spel en sluit af met een debrief van een expert van de politie. Per ronde is er plek voor max. acht studenten en/of medewerkers die kunnen spelen. Er start een nieuwe ronde om 11:00, 11:45, 13:00, 13:45, 14:15 en 15:00. Vol is vol! 

Dat is nog lang niet alles: vanaf 11:00 staan er in de Van OlstBorg (Zernikeplein 7) in het atrium (kantine) allerlei interactieve spellen en dealemma’s. Vanaf 13:00 host Emma Wortelboer (presentator van o.a. Spuiten en Slikken) hier een programma met o.a. docent-onderzoeker Arne van den Bos en Misha Pchenitchnikov​ van de Nachtraad van Groningen – en dat allemaal onder het genot van een hapje en/of drankje uit de drugtruck die rond lunchtijd buiten bij de ingang van de Van OlstBorg staat. 

Hulp nodig? 

Wil je verder praten over dit onderwerp of maak je je wellicht zorgen om jezelf en/of een medestudent of iemand anders? Tijdens het evenement, maar ook na het evenement zijn er studentpsychologen bij wie je terecht kan. Neem contact op met Hanze Student Support door te mailen naar [email protected] of te bellen naar 050-5954028.  

Meer informatie? 

Wil je je verder verdiepen in drugsgebruik, specifiek in Noord-Nederland? Neem contact op met het lectoraat voor Verslavingskunde en Forensische Zorg.