Schaatster Melissa Wijfje: 'Studeren is voor mij een goede afleiding van de sport'

  • Student aan het woord
Melissa Wijfje Zaanlander

Melissa Wijfje behoort al een tijdje tot de beste Nederlandse schaatsers van Nederland. De 27-jarige Melissa zit in het vierde jaar van de studie commerciële economie aan de Johan Cruyff Academy op de Hanzehogeschool en schaatst in Team Albert Heijn Zaanlander.

“Ik vind het heel belangrijk om de studie naast de topsport te hebben. Op topsport staat alle druk en de focus. Daar wil ook het beste uithalen, wil ik alles perfect doen. Met de studie is dat toch iets minder. Daar kan ik iets meer fouten maken, mag ik fouten maken. Zijn er ook mensen om mij daarin te begeleiden en te helpen. Anders ben ik alleen maar gericht op de sport en dat is soms heel frustrerend omdat daarin alles perfect moet zijn. Je bent dan soms bezig met de kleinste details. Met de studie kan ik op een andere manier bezig zijn.”

Afleiding

“Ja, studeren is voor mij een goede afleiding van de sport. Dat ik even de sport aan de kant kan zetten. Dat ik even student ben. Natuurlijk ben je niet fulltime-student want dat word je niet zolang je topsporter bent, maar voelt het wel even dat je student bent. Als ik hier binnenloop en op de Hanze ben, dan ben ik niet Melissa de schaatser, maar Melissa de student en dat is gewoon heel fijn.”

Ontwikkelen

“Ik vind de studie belangrijk omdat je je ontwikkelt in andere gebieden, andere vakken, andere vlakken. Je krijgt op een andere manier kennis mee en ik denk dat dat vooral de belangrijkste taak is die de Hanzehogeschool en Johan Cruyff Academy mij meegeeft. Het is niet per se dat ik dat papiertje moet halen, maar wel de manier waarop ik de studie anders beleef dan topsport.”

Topsport

“Topsport is voor mij dat je voor je sport leeft. Dat sport op nummer één staat. Dat dat het belangrijkste is waar je 24/7 mee bezig bent. Zelf doe ik dat vanaf 2013-2014. Vanaf het moment dat ik naar Heerenveen ben verhuisd en in Jong Oranje terecht ben gekomen. Vanaf toen ben ik gaan leven voor de sport.”

“Gemiddeld ben ik zo’n zes uur per dag bezig met mijn sport. ’S ochtends heb je je fietstraining of hardlooptraining en daarna fietstraining. Dan is het niet alleen de training zelf. Net als met een ijstraining is het niet alleen die ijstraining zelf die twee keer die kwartier dus anderhalf uur duurt, maar je hebt ook nog de warming up en de cooling down en het verzorgen van het materiaal. Dus uiteindelijk is het gewoon een hele dagtaak.”

“Hoe het eruit ziet, hoe ik topsport met studie combineer, is dat mijn dag eigenlijk in het teken staat van de sport. Dat staat voor mij op nummer één. Dus als ik opsta, dan is het eten en daarna sporten. Tussen de middag is het eten, rusten en daarna weer sporten en ’s avonds heb ik dan de tijd om aan de studie te besteden. Overdag zijn er ook momenten dat ik online-lessen heb of dat ik even een belletje moet plegen, maar ik probeer zoveel mogelijk in de avonduren en in de weekenden tijd te besteden aan de studie en zo mijn vakken af te ronden.”

Maatschappelijke carrière

“Je houdt er uiteindelijk altijd rekening mee dat je na je topsport een maatschappelijke carrière hebt en ik denk dat de vakken die ik op school heb mee kan nemen, maar ik denk ook dat topsport zo uitgebreid is dat ik daar ook al heel veel leer, meeneem, mezelf persoonlijk ontwikkel en ik denk dat die combinatie samen gewoon mooi is voor de toekomst.”

In onderstaande video vertelt Melissa over de combinatie topsport en studeren.

Melissa Wijfje