Brouwerij Maallust oogst eerste ‘gevangenis-hop’

“Gedetineerden van de PI Norgerhaven hebben de eerste hop op het terrein achter de gevangenis geoogst. De hop wordt gebruikt voor een nieuw biertje van brouwerij Maallust uit Veenhuizen (Drenthe, 2018)”. De gevangenis-hop is een prachtig resultaat van een succesvolle samenwerking tussen het Lectoraat Duurzaam Coöperatief ondernemen (FEM), de Gebiedscoöperatie Westerkwartier, Brouwerij Maallust en de Penitentiaire Inrichting Veenhuizen (PI).


In opdracht van de PI en Brouwerij Maallust heeft Hanzestudent bedrijfseconomie, Romar Salomons, voor zijn afstudeeronderzoek gewerkt aan een kostendekkend sociaal inclusief business model voor de productie van hop door de gedetineerden van de PI voor de naastgelegen Brouwerij Maallust.

In het business model heeft Romar naast het financiële model en een bijbehorende exploitatiebegroting ook het maatschappelijk rendement binnen het project gewaardeerd waardoor hij een compleet advies kon geven over op welke manier er op de beschikbare grond op duurzame (biologische) wijze kostendekkend hop kan worden verbouwd door verschillende doelgroepen binnen de PI Veenhuizen voor Brouwerij Maallust.


Het advies dat daar uitkwam was dat het project op een langere termijn kostendekkend is en dat er op korte termijn direct al maatschappelijk rendement wordt behaald door een positieve bijdrage aan de arbeidsparticipatie van de doelgroep en de regionale verkorte voedselketen. Het is prachtig om te zien dat de gezamenlijke inzet van de diverse partijen leidt tot zo’n mooi tastbaar project op zo’n korte termijn.


Romar heeft dit onderzoek uitgevoerd onder begeleiding van het lectoraat Duurzaam Coöperatief ondernemen binnen de Innovatie Werkplaats (IWP-Westerkwartier) van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier. Het project sluit binnen de Gebiedscoöperatie aan bij het Europese project REFRAME (verkorte regionale voedselketens) en de programmalijn sociaal inclusief ondernemen.

Verwijzingen:


{{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:
{{'LastModified_Dateformat' | i18n}} {{vm.blogItem.ModifiedDate | date:'longDate'}}

{{'BlogWidgetController_Title' | i18n}}

{{'BlogWidgetController_By' | i18n}} {{profileData.DisplayNameWithAcademicDegree}}