Momentum

Toen begin januari 2016 de Hanzehogeschool enkele dagen dicht bleef vanwege ijzel, vond ik dat uniek. Drie dagen ijsvrij was een feest; zeker van genieten zolang het kan. Nu zijn we al in de vijfde week van thuisblijven in de coronacrisis. Het momentum van eventuele veranderingen, briljante nieuwe ideeën, ander gedrag, betere wereld: het is er nu. En dat gevoel van never waste a good crisis drukt op me. Wat ga ik anders doen, wat kan beter, en wat ga ik voor wijs zeggen in deze blog?

Nou, ik zal je zeggen: ik had deze blog twee weken geleden al klaar. En hoewel ik al snel in mijn promotietijd leerde dat elk artikel één boodschap dient te hebben, had ik er twee. Ik kon niet kiezen. De ene boodschap ging er over de verpleeghuismedewerkers. Om hen een hart onder de riem te steken. Wat we kunnen leren van deze ras-optimisten. Zij staan ook nu weer achteraan bij het uitdelen van de materialen en waardering. En deze zelfde medewerkers staan desondanks altijd weer klaar om er voor hen te zijn die hen zo hard nodig hebben. En op het moment dat ik de blog had willen posten kwam de persconferentie met de mededeling dat nu ook deze vitale beroepen de nodige materialen (en waardering?) zouden krijgen. Weg momentum voor een diepe buiging voor deze vitale beroepsuitoefenaars. De tweede boodschap ging over het lectoraat Duurzaam HRM. Omdat ik dat in de blog ervoor had beloofd. En daar zat ik mee te worstelen. En ondertussen tikte de klok door, en weg was het juiste moment van die blog.

Ik ervaar niet zozeer onzekerheid, angst en stress over de coronacrisis nu, maar meer over erna: wat als ik er niet genoeg uit haal? Wat als ik dit momentum niet voldoende benut? Ik neem de tips die ik eerder heb gepost over hoe je tijdens deze ‘intelligente lockdown’ fysiek, mentaal als emotioneel zo gezond mogelijk door kunt komen ter harte. Meestal gaat dat goed. Ik blijf mentaal fit door energie aan mijn sociale netwerk te geven en veel te praten met familie, vrienden en collega's. En ik werk zoveel mogelijk volgens mijn geplande dagindeling, en eat that frog als eerste; belangrijkste taken eerst. Ik laat mezelf minimaal een keer per dag uit, ik doe iets creatiefs en maak lol. En ik begrens de werkdag op tijd.

Jaja, dat weten we nu allemaal wel. Er kwam ook een tegenbeweging die aangaf: houd op met tips en laat me lekker niets doen. Het blijkt een hele opgave de kalmte te bewaren, voor zowel wie thuis is met partner en/of kinderen of voor wie juist helemaal alleen is. Sommigen worden he-le-maal gek van de quarantaine. En nee, kom dan niet aanzetten met tips. De zaakjes zijn niet op orde. Sommigen zijn allang blij als ze gedoucht aan de middag beginnen. Japke-d Bouma stelde in de nrc: gooi de adviezen rond corona allemaal het raam uit, doe wat voor jóú werkt en verlaag je verwachtingen. Alles wat lukt is mooi meegenomen, en laten we elkaar niet gek maken met schema’s want dan zitten we over twee weken allemaal met een burn-out.

Maar ik worstel niet zozeer met het leven nu, maar met het leven ná corona. Is dit het momentum voor grote verandering? Zie ik voldoende in wat deze pandemie betekent, voor ons allemaal, voor werk in het algemeen, maar ook voor het lectoraat Duurzaam HRM, en voor mij? Maak ik voldoende gebruik van dit momentum waarin nu nagenoeg voor iedereen duidelijk is geworden dat we de zorg en het onderwijs hebben uitgekleed? Gebruik ik dit momentum voldoende, om nog sterker dan vóór corona, de vitale beroepen te steunen? Want juist in deze vitale beroepen worden de lasten van deze maatschappij het zwaarst gedragen; dat wordt betaald met significant hogere emotionele belasting en percentages burn-out dan in andere sectoren. Hier ligt een belangrijke taak voor ons lectoraat Duurzaam HRM. Zo gaat er binnenkort een vragenlijst uit over de impact van thuiswerken op de werkervaring. Ook schrijven we een aanvraag voor innovatieve corona-oplossingen op het vlak van mentale gezondheid. In bestaand onderzoek pakken we nu het momentum om te onderzoeken wat precies zorgmedewerkers op de been houdt, en wat we daarvan na de coronacrisis van kunnen leren. Dus ja, druk bezig met dat momentum.

{{'LastModified_Dateformat' | i18n}} {{vm.blogItem.ModifiedDate | date:'longDate'}}

{{'BlogWidgetController_Title' | i18n}}

{{'BlogWidgetController_By' | i18n}} {{profileData.DisplayNameWithAcademicDegree}}