Werkstress: wiens schuld?

In november 2014 vond de landelijke Week van de Werkstress plaats, als start van de vierjarige campagne Check je werkstress. Mede in verband daarmee heeft de Nederlandse Vereniging van Personeelsfunctionarissen (NVP) een lijst gemaakt van de belangrijkste risicogroepen. Deze lijst is te vinden op de website van PWDeGids. Dit is de lijst:
  • De ‘gedwongen [dwangmatige?] perfectionisten’ die geen fouten willen maken.
  • De ‘conservatieven’ die niet met verandering om kunnen gaan.
  • De harde werkers met spanningen thuis die zich niet kunnen ontspannen.
  • De ‘uitstellers’ die vervolgens in tijdnood komen.
  • De ‘veiligheidszoekers’ die niet met onveilige situaties om kunnen gaan.
  • De ‘over-verantwoordelijken’ die geen nee kunnen zeggen.
  • De ‘gedrevenen’ die het jammer vinden dat de dag maar 24 uur heeft.
  • Vrouwen [en/of mannen] in een dubbelfunctie (werk en gezin).

In deze lijst mis ik een belangrijke risicogroep, namelijk de mensen met een stressbaan. Als je naar de lijst kijkt dan zie je dat het, behalve bij vrouwen met een dubbelfunctie, gaat om persoonskenmerken. De boodschap luidt dan ook: als je overspannen wordt van je werk ligt het aan jezelf. Voor mensen met een stressbaan is dat heel vervelend. Ze worden op deze manier dubbel gestraft. Eerst krijgen ze een stressbaan en als ze daar overspannen van worden wordt hen vervolgens gezegd dat het hun eigen schuld is. Dat staat bekend als een ‘blaming the victim’ strategie.

Nu zijn er veel mensen die zeggen dat er geen stressbanen bestaan. Immers, dezelfde baan is voor de ene persoon een stressbaan en voor de ander een uitdagende baan. Van het werk zelf kun je daarom niet zeggen of het een stressbaan is of niet.

Nu zien we in personeelsadvertenties wel eens dat voor de betreffende functie een stressbestendig persoon wordt gevraagd. De personeelsfunctionaris die deze advertentie heeft opgesteld doet dat omdat het om een stressbaan gaat: anders hoef je niet om een stressbestendig persoon te vragen. Mijn vraag: wie heeft gelijk, de personeelsfunctionaris of de mensen die zeggen dat er geen stressbanen bestaan? Het antwoord staat in de volgende blog.

{{'LastModified_Dateformat' | i18n}} {{vm.blogItem.ModifiedDate | date:'longDate'}}

{{'BlogWidgetController_Title' | i18n}}

{{'BlogWidgetController_By' | i18n}} {{profileData.DisplayNameWithAcademicDegree}}