Hanze Inkoopseminar 2018

Op donderdag 1 februari 2018 organiseerde het Instituut voor Facility Management samen met het lectoraat Inkoopmanagement van de Hanzehogeschool Groningen de 13de editie van het Hanze Inkoopseminar: Een beetje fatsoen?

Thema: Integriteit

Wat is nou precies integriteit en integer handelen?       Volgens ons is integriteit een onderwerp dat dagelijks gevoeld wordt tussen inkopers en verkopers. Integriteit gaat over transparantie, vertrouwen, goed opdrachtgever- en opdrachtnemerschap, over fair of vuil onderhandelen, over belangenconflicten en afhankelijkheid.

Gastsprekers

Margreet Boersma studeerde bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, en promoveerde daar in 1999 op de ontwikkeling van vertrouwen tussen partners in internationale joint ventures. Na 4 jaar organisatieadvieswerk maakte ze de overstap naar de zorg. In de 9 jaren daarna adviseerde ze management teams over strategisch-financiële zaken bij Talant en leidde ze vervolgens de adviseurs en de financiële administratie bij Koninklijke Visio De Brink. De vraag hoe je de financiële zaken dienend aan en van werkelijke betekenis kunt laten zijn voor de zorg, is de leidraad geweest in haar werk en vormt de basis voor de invulling van het lectoraat. De presentatie van Margreet kunt u hier downloaden:  "Dus u dacht integer te zijn? Perspectieven voor een goede nachtrust."

Karin van IJsselmuide is kennismanager en trainer bij NEVI (Nederlandse Vereniging voor Inkoop en Supply management) en is voorzitter van de commissie ISO 20400 Sustainable Procurement. Daarnaast is Karin een expert in professionele inkoop, openbare aanbestedingen en maatschappelijk verantwoord ondernemen / duurzaam inkopen. Voor haar inbreng aan de standaardrichtlijn Sustainable Procurement ISO 20400, ontving Karin in 2016 de 'resistance hero'-trofee. De presentatie van Karin kunt u hier downloaden: "zwart-wit of 50 tinten grijs".

NEVI Purchase Promise Award 2018

De NEVI Purchase Promise Award werd tijdens het 13de Hanze Inkoopseminar (1 februari 2018) gewonnen door Marlein Schuil en  Wytske Haijtema. Marlein en Wytske voerden hun opdracht uit bij Wehkamp. Voor de afdeling inkoop non-merchandise maakten ze een inkoopkalender. Het onderliggende probleem was dat deze afdeling meer grip wilde hebben op alle contractmanagement activiteiten en ze eerder inzicht wilden hebben in beschikbare- versus benodigde capaciteit. De jury vond dat de opdracht van Wehkamp door Marlein en Wytske consequent is uitgewerkt. Bovendien heeft het resultaat, de inkoopkalender, een belangrijk praktisch resultaat, want Wehkamp gaat deze implementeren.

Van de voorzitter van het bestuur van NEVI Kring Noord, Harjan Kuipers, ontvingen de studenten een oorkonde en opleidingscheque.

eBook

De studenten van de minor inkoopmanagement aan de Hanzehogeschool presenteerden de resultaten van de praktijkopdrachten tijdens het Hanze Inkoopseminar op 1 februari 2018. Het was een brede variatie aan opdrachten bij zowel bedrijven als instellingen in de publieke sector. Wat dacht u van het inzetten van Innovatiepartnerschap, de toepasbaarheid van het 'open house' model bij de inkoop van zorg in het sociaal domein, het ontwikkelen van een tool om inkoopactiviteiten te prioriteren en te plannen of een onderzoek naar de kwaliteiten van vijf populaire tenderplatforms.

Ook als u erbij was op 1 februari dan was het onmogelijk om alle presentaties bij te wonen. Daarom hebben de studenten ook deze keer een samenvatting gemaakt van hun praktijkopdracht. En wij hebben deze voor u gebundeld in dit e-book.

Foto's van het Hanze Inkoopseminar 2018

Tim van der Kuip heeft voor ons een prachtige fotoserie gemaakt die een mooie impressie geeft van het Hanze Inkoopseminar 2018. U kunt de foto's via deze link bekijken.

{{'Opbouw_Title' | i18n}}

• {{item.Title}}