Ben jij creatief, ondernemend en nieuwsgierig? Vind je het leuk om te experimenteren met tekst, beeld, video en animatie? Speel je graag met de effecten van licht, beeld en objecten in de ruimte? Wij leiden talentvolle, ambitieuze studenten op tot experimentele ontwerpers met een kritische houding.  

Vormgevers behoren tot de creatieve industrie, een van de sterkst groeiende sectoren in Nederland. Wij leiden talentvolle, ambitieuze studenten op tot experimentele o​ntwerpers met een kritische houding, die eigenzinnige en maatschappelijk relevante ontwerpen durven aan te pakken. Alle aspecten van het vak komen aan bod. Als je deze opleiding met succes afrondt, heb je alles in huis om goed te functioneren in de als professionele vormgever of ontwerper.

Onze insteek is internationaal: veel van onze studenten komen uit het buitenland. Daarom is deze bachelor volledig Engelstalig. Dat betekent dat de voertaal tijdens de lessen Engels is. Individuele, persoonlijke begeleiding kan wel in het Nederlands plaatsvinden. Het is van belang dat je vanaf de begin went aan een internationale setting, zodat je je ook in het buitenland snel thuis voelt en je overal kunt redden als vormgever.

Tijdens de opleiding leer je te reflecteren op je eigen werk en dat van anderen. Je gaat op zoek naar je eigenheid, de manier waarop jij naar de wereld kijkt.  Fouten maken mag. Sterker nog, fouten maken moet: alleen door vallen en opstaan krijg je het vak van vormgever onder de knie. Door te experimenteren en telkens opnieuw te beginnen ontwikkel je een eigen stijl, jouw signatuur. Je leert ook hoe je jouw eigenheid als ontwerper kunt ontwikkelen en bewaken. Je werkt veel samen met andere studenten, zodat je leert om te functioneren in een team met mensen uit andere vakgebieden. Meer informatie? Vraag hier een brochure aan of meld je aan voor de Open dag!

 

 

{{'Opbouw_Title' | i18n}}

 • {{item.Title}}
  • {{child.Title}}

 • {{item.Title}}
  • {{child.Title}}

{{'Kernvakken_Title' | i18n}}

 • {{vak.Titel}}

{{'StudieInCijfers_Title' | i18n}}

Voor meer informatie kijk op www.studiekeuze123.nl/sic

{{'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{vm.newsItems[0].Title}}

{{'Article_ReadMore' | i18n}}

{{'TestimonialWidget_Title' | i18n}}

{{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:

Opbouw van je opleiding

Opbouw van je opleiding

In vier jaar tijd leiden we je op tot ontwerper en kun je aan de slag. Het eerste jaar leer je ontwerpen in de algemene zin. Je volgt vijf blokken, per profiel één. Je raakt vertrouwd met analoge en digitale vaardigheden. Ook volg je vakken als Tekenen en Schilderen, Moderne Kunst en Vormgeving, Beeldgrammatica en Beroepsvoorbereiding.

Na het eerste jaar

Na het eerste jaar

Tijdens de hoofdfase kies je je eigen route. Dat kan een route zijn die is gericht op een bepaald medium, waarbij je kunt kiezen uit vijf profielen, Graphic & Interaction Design, Illustration, Interior Architecture & Design, Time Based Design of Product Design. Wil je liever een persoonlijke route volgen zonder je te specialiseren in een bepaald medium? Dan kun je kiezen voor de Off-road route: je combineert profielen tot een multidisciplinaire profiel. In het vierde jaar voer je een gegeven eindexamenopdracht en een zelfstandig examenproject uit.

Vijf profielen

Graphic & Interaction Design

Je ontwerpt op creatieve en orginele wijze communicatiemiddelen voor uiteenlopende doelgroepen. Hierbij spelen aandacht voor krachtige ideeën en concepten een belangrijke rol. De twee hoofdvakken zijn Grafisch Ontwerp en Interactief Ontwerp. Aanvullende vakken helpen je om je kennis over de verbeeldende kracht van fotografie en video te verdiepen en leert je hoeveel mogelijkheden typografie je biedt.

Illustration & Animation Design

Je richt je op het creëren van stilstaande en bewegende beelden vaak op basis van een verhaal. Je belangrijkste vakken zijn Illustratie en Animatie. Ondersteunende vakken zijn tekenen & schilderen, beeldende typografie en beeldgrammatica. Als je bent afgestudeerd kun je niet alleen beelden creëren met de hand, maar beschik je ook over professionele digitale skills.

Interior Architecture & Design

Dit profiel richt zich op ruimte als een terugkerend element in alle opdrachten. Interieurarchitectuur definieert hoe mensen ruimtes gebruiken en ervaren. Je belangrijkste vakken zijn Interieurarchitectuur en Interieur  Objecten. Waardevolle aanvullende vakken zijn Architectuur, Bouwkunde en Visualisatie. Als je bent afgestudeerd heb je alles in huis om opdrachten van klanten uit te voeren waarbij je doordrongen bent van de technische (on)mogelijkheden en je eigen creatieve visie en signatuur.  

Time Based Design

Dit is het profiel dat is gericht op bewegende beelden in verhalen in tijd en ruimte. Je bereidt je voor op een toekomst als ontwerper voor bijvoorbeeld het theater, tijdens evenementen of in de gaming-sector, waarbij je beelden, video, licht en beweging gebruikt. Je doet ervaring op met het werken aan grote en kleine producties (zelfstandig en in een team) waarbij je vaak samenwerkt met verschillende professionele organisaties.

Product Design

Dit is een combinatie van bovenstaande profielen. Je kiest een multidisciplinaire combinatie van vakken die goed passen bij je eigen ontwikkeling.

Off Road

Dit is een combinatie van bovenstaande (maximaal drie)​ profielen. Je kiest een multidisciplinaire combinatie van vakken die goed passen bij je eigen ontwikkeling.

Keuze en begeleiding

Keuze en begeleiding

Je wordt intensief persoonlijk begeleid door docenten die vrijwel allemaal actief zijn als ontwerper in de beroepspraktijk. Ook nodigen we geregeld gastdocenten uit die je weer een heel andere kijk op het vak geven. Behalve technische vaardigheden en methoden leer je ook veel over de theorie van het vak en doe je onderzoek, zelfstandig of samen met medestudenten in een van onze werkplaatsen.

Stage lopen

Stage lopen

Je kunt in het 3e jaar kiezen voor een stage. Zo maak je uitgebreid kennis met de beroepsmogelijkheden. Je leert dan dat ontwerpers vrijwel nooit alleen werken: altijd hebben ze te maken met opdrachtgevers, collega's en uitvoerders. In plaats van een stage kun je ook kiezen voor een minor, een onderzoekspersiode, een exchange of een live project op de academie.

OffCourses

OffCourses​, praktijkervaring en projecten​

Je krijgt vanaf je eerste jaar de kans om praktijkervaring op te doen. Je kunt allerlei activiteiten bijwonen, Off-Courses doen en meedoen aan projecten en tentoonstellingen. De OffCourses vormen een belangrijk onderdeel van het curriculum in het tweede en derde jaar. Meer informatie zie OffCourses . ​

Beroepsvoorbereiding

Beroepsvoorbereiding

Vanaf het eerste jaar leer je van alles over de beroepspraktijk. Je ontdekt hoe jij als ontwerper een plek in het sociale en culturele veld kunt veroveren en je leert op een nieuwe, kritische manier naar je eigen rol en beroepsuitoefening te kijken. Essentieel is dat je tijdens je studie een breed netwerk van contacten opbouwt en werkt aan je portfolio. Zo vormt Academie Minerva voor jou de springplank naar de toekomst.

Minoren

Minoren

Tijdens je bachelor kun je een minor kiezen. Bijvoorbeeld de minor Art & Technology. Je werkt dan samen met andere studenten aan een interdisciplinair project gericht op kunst, technologie en duurzaamheid.

Je kunt ook kiezen voor een minor Popular Culture (Nederlandstalig) of International Popular Culture (Engelstalig). Deze minors volg je in Leeuwarden aan Minerva Academie voor Popcultuur.

Afstuderen

Afstuderen

In het vierde jaar voer je een gezamenlijke eindexamenopdracht en een zelfstandig examenproject uit. Ook doe je mee aan een gezamenlijke tentoonstelling van alle eindexamenkandidaten.

Internationale mogelijkheden

Internationale mogelijkheden

Deze bachelor staat open voor studenten uit het buitenland. De voertaal is dan ook Engels, maar we geven ook instructie in het Nederlands.  Zo leer je van af het begin in een dynamische, internationale omgeving. De input van studenten uit andere landen en culturen is zeer waardevol voor je groei als ontwerper. Verder kun je in je derde jaar, tijdens het keuzesemester, ervoor kiezen om een periode in het buitenland te studeren. Ook beschikken onze docenten over goede contacten over de hele wereld. Ook daar kun jij gebruik van maken.

Toelating en Aanmelden

Toelating en Aanmelden

Je hebt een diploma Havo, Vwo of MBO niveau 4. Je schrijft je in voor 1 mei via  www.hanze.studielink.nl.

Een Toetsingscommissie van docenten beoordeelt of jij een geschikte kandidaat bent voor de opleiding. Dat doet de commissie op basis van een aantal toelatingsopdrachten, je portfolio en eventueel een gesprek. Van belang zijn je beeldend vermogen en je gevoel voor kleur, vorm en materiaal. Ook let de commissie op je oorspronkelijkheid en eigenzinnigheid. De vraag is of jij een open houding hebt en nieuwe dingen wilt leren. Doorslaggevend is of jij de potentie toont om uit te groeien tot een professionele vormgever.

Je bereidt je voor op je toelatingsexamen door een portfolio samen te stellen. Ook is het handig om een dummy bij te houden met je eigen werk. Verzamel al het vrije werk dat je hebt gemaakt en zorg dat je verschillende technieken kunt laten zien. Niet alleen tekeningen, maar bijvoorbeeld ook foto's, collages, video's of registraties van een concert, voorstelling of performance. Je laat zo zien wie je bent en wat jij in je mars hebt. 

Tijdens de open dagen geven we je graag tips over het toelatingsexamen en kunnen we je portfolio checken. Meer informatie over het toelatingsexamen kijk hier.

Na je afstuderen

Na je afstuderen

Met je Bachelordiploma kun je bij het Frank Mohr Institute van Academie Minerva de Master of Arts in Fine Art and Design volgen. 

​Beroepen

Beroepen

Na deze studie kun je aan de slag als zelfstandig ontwerper of je gaan op zoek naar een baan bij bijvoorbeeld een ontwerpbureau, reclamebureau, gamingbedrijf of theatergezelschap.

​Jaar 1

 • Kennismaking met de vijf majors

Jaar 2

 • Specialisaties:
 • - Graphic & Interaction Design
 • - Illustration & Animation Design
 • - Interior Architecture & Design
 • - Time Based Design
 • - Product Design

Jaar 3

 • Professional development
 • Stage in binnen- of buitenland, uitwisseling, project of onderzoeksopdracht
 • Vervolg specialisatie

Jaar 4

 • Beroepsvoorbereiding
 • Eindexamenopdracht
 • Zelfstandig eindexamenopdracht
 • Eindexamententoonstelling

{{'EducationProfile_Title' | i18n}}

{{'EducationProfile_VWO' | i18n}}

{{'EducationProfile_HAVO' | i18n}}

{{'EducationProfile_MBO' | i18n}}

{{'Opleidingen_Title' | i18n}}

{{'Location_Title' | i18n}}

{{'Locations_Title' | i18n}}

{{vm.model[0].Title}}

{{vm.model[0].Street}}
{{vm.model[0].ZipCode}}  {{vm.model[0].City}}

{{'ContactInformation_Title' | i18n}}

{{vm.userIsAuthenticated && vm.isRootPortal ? 'LatestNewsWidgetAuthenticated_Title' : 'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Intro' | i18n}} {{vm.portalTitle}}

 • {{item.StartDate| date:'d MMM'}} {{item.StartDate| date:'d MMM'}} - {{item.EndDate| date:'d MMM'}} {{item.Title}}