Kies je voor muziek dan kies je voor een leven met je instrument of je stem

  • Bachelor
  • Voltijd
Zangklas klassieke muziek Oranjewoudfestival21.jpg

Klassieke Muziek

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands, Engels
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Music
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september

Wanneer je kiest voor de opleiding klassieke muziek kies je voor een leven met je instrument of je stem. Een passie waar je vaak al jaren mee bezig bent. Je bent gedreven, je wilt muzikaal het hoogste niveau bereiken en van muziek je beroep maken. Klassieke Muziek studeren aan het Prins Claus Conservatorium is dan een uitstekende keuze.

Onze projecten en producties

Het hele jaar door organiseren we vele verschillende interessante projecten en producties binnen onze afdelingen: muziekproducties, orkestprojecten, muzikale projectweken, samenwerkingsprojecten met de kunstacademie, de dansacademie, externe partners en nog veel meer. Je werkt samen met je mede-studenten en in verschillende contexten, zodat jij je nog beter kunt ontwikkelen. 

Hoofdvakdocenten Klassieke Muziek

Docenten per hoofdvak
Sla over

Over deze studie

Bij ons word je opgeleid tot een veelzijdig musicus van hoog niveau, die ook op zijn eigen praktijk kan reflecteren. Je doet veel podiumervaring op in symfonie- en kamerorkesten, het koor en in diverse ensembles. Binnen maar vooral ook buiten het conservatorium. Muziekeducatie is een onderdeel van je opleiding, je leert lesgeven, en gaat samen met je medestudenten workshops geven en met groepen werken. In de module Ondernemende Musicus leer je ondernemersvaardigheden die je later goed van pas zullen komen.

  • Feiten en cijfers

    Benieuwd naar de mening van studenten naar deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk dan de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl. 

    NB: Klassieke muziek is formeel een major binnen de bachelor muziek. De cijfers op Studiekeuze123 gelden voor de gehele bacheloropleiding en zijn niet gespecificeerd per major.

    Ga naar Studiekeuze123

Dit ga je doen

Propedeuse

Het hoofdvak staat gedurende je hele studie centraal. Het eerste jaar is vooral oriënterend van aard. Naast je hoofdvak krijg je ook gerelateerde onderwijsonderdelen aangeboden, zoals ensemble- en orkestspel en correpetitie (begeleiding). Daarnaast zing je in het schoolkoor, krijg algemene theoretisch vorming, creatief schrijven, pianopracticum, inleiding "Finale", beroepsoriëntatie, interne en externe stages, vak- en algemene methodiek. Ook wordt er binnen de studie Klassieke Muziek ruim aandacht besteed aan de zakelijke kanten van de beroepspraktijk. En uiteraard speel je mee in grote en kleine projecten en krijg je masterclasses van gerenommeerde binnen- en buitenlandse musici.

Hoofdfase

In het tweede jaar verbreed en verdiep je jouw kennis en vaardigheden op zowel praktisch als theoretisch gebied en komen de basisbeginselen van muzikaal ondernemerschap en docentschap aan bod. In jaar drie en vier wordt veel aandacht besteed aan de verdieping van onderwijskundige vakken waarin interne-, externe- en projectstages centraal staan. Gedurende deze jaren is er ook ruimte voor invulling van keuzemodules met accenten waarin je jezelf herkent en wilt ontplooien. Ook is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een internationaal uitwisselingsprogramma. In je vierde jaar concentreer je je op het hoofdvak en sluit je je studie af met een eindexamenconcert.

Podiumervaring opdoen

Er zijn veel gelegenheden om podiumervaring op te doen; zoals in een orkest, bij kamermuziekavonden, solistisch of in ensembles, zowel binnen als buiten het conservatorium. Ook volg je geregeld workshops en masterclasses van internationaal vermaarde musici.

Stages

Tijdens stages krijg je een goede indruk van het toekomstige beroep. Je kunt stage lopen bij bijvoorbeeld het Noord Nederlands Orkest, de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' te Assen, de Nationale Reisopera of het Groot Omroepkoor. Daarnaast kun je ervaring opdoen in lesgeven als stagiair in het onderwijs, aan een muziekschool of binnen een privélespraktijk.

  • Kernvakken

    Jaar 1 & 2
    Ontwikkeling muzikaal voorstellingsvermogen (OMV), ensemblespel, pianopracticum, niet-westerse muziek, projecten & producties, contextuele studies (CTS), koor, harmonieleer en arrangeren.

    Jaar 3 
    CTS, arrangeren, muzikaal ondernemerschap, projecten & producties, harmonieleer, ensemblespel en vrije keuzeruimte (electives).

    Jaar 4
    Projecten & producties, ensemblespel en vrije keuzeruimte (electives) 

Na je studie

Na je opleiding kun je aan het werk als musicus in een symfonie- of  kamermuziekorkest, in één van de Nederlands militaire ensembles of in een (kamer)koor. Veel musici kiezen voor een combinatie van spelen en lesgeven, op een muziekschool of in een privélespraktijk. Enkelen komen terecht als solist op het internationale concertpodium.

Om je aan te melden voor de studierichting Klassieke Muziek is het volgende nodig:

  • 1. Aanmelden via studielink

    Meld je voor 1 maart aan voor het toelatingsexamen Klassieke Muziek. Dit doe je via www.studielink.nl. Klassiek Muziek valt onder B Muziek. Vervolgens krijg je via de mail toegang tot HanzeAanmeld/Osiris waar je je specifiek aanmeldt voor je studierichting en je instrument.

  • 2. Motivatiebrief

    We vragen je een motivatiebrief te uploaden in HanzeApply/Osiris (daar vind je ook de richtlijnen voor deze brief). Motiveer daarin wat jou beweegt om te willen studeren aan het Prins Claus Conservatorium en in het bijzonder de studierichting Klassieke Muziek.

  • 3. Voorselectie viool en zang

    Voor viool en zang geldt een voorselectie. We vragen je 3 YouTube video’s in verschillende stijlen te uploaden in HanzeAanmeld/Osiris. Dit mogen dezelfde stukken zijn die je tijdens je toelatingsexamen wilt gaan presenteren. Naast deze opnames moet er ook een YouTube video worden bijgevoegd van maximaal 2 minuten waarin je jezelf voorstelt en je je motivatie toelicht. Alle opnames moeten recent en van goede kwaliteit zijn en je moet duidelijk herkenbaar in beeld zijn. Uiterlijk 2 weken voor de datum van het toelatingsexamen krijg je bericht of je door de voorselectie bent. Je ontvangt dan een uitnodiging voor je live toelatingsexamen in Groningen.

  • 4. Vooropleiding en Jong Talentklas

    Als je toelating wil doen voor de vooropleiding, specificeer dit dan in je motivatiebrief. Mocht je na de zomervakantie nog minstens 1 jaar op de middelbare school zitten neem dan even contact met ons via het emailadres hieronder. Verder gelden dezelfde richtlijnen als die hierboven zijn uitgelegd. Wil je toelating doen voor de Jong Talentklas, klik dan voor meer info op de banner .

Alles wat je moet weten over het toelatingsexamen

Vragen?

Stel je vraag

Afdelingshoofd

Prins Claus Conservatorium

Interessegebieden

  • Cultuur en Kunst
Meld je aan via Studielink