Concert For Sabrina

Meeuwerderweg 1
9724 EM Groningen

Livestream live at 16:45hrs

Click here for the English version of this page.
Kijk hier voor aanvullende informatie

​In loving memory of Sabrina Vlaskalic, 1989 – 2019
Classical guitarist, teacher, founder of the Dutch Guitar Foundation, PhD-student
Prins Claus Conservatorium en Dutch Guitar Foundation

Groningen, 24 januari 2019  - Om onze geliefde collega Sabrina Vlaskalic te herdenken organiseren het Prins Claus Conservatorium -onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen- en de Dutch Guitar Foundation een herdenkingsconcert op zaterdag 2 februari  om 17:00 uur in het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Het concert is vrij toegankelijk en iedereen is van harte welkom.

De exacte invulling van het programma is nog niet bekend, maar we kunnen nu wel al laten weten dat het Volos Guitar Trio voor deze gelegenheid naar Groningen komt. Het Volos Guitar Trio bestaat uit gitaristen Costas Cotsiolis, Aniello Desiderio en Zoran Dukic. Alle drie hebben ze een grote rol gespeeld in de muzikale ontwikkeling van Sabrina en zij waren erg belangrijk voor haar.

Sabrina kwam op donderdag 17 januari om het leven bij een verkeersongeluk in Groningen. Zij wordt op zaterdag 26 januari om 13:30 uur begraven in haar geboortestad Belgrado (Servië).

Sabrina was een enorm geliefde collega en een zeer getalenteerd musicus. Wij kenden haar als een bevlogen en betrokken docente die van onschatbare waarde was voor haar studenten. Zij begon in 2012 als docent en heeft in een korte tijd een grote gitaarklas opgebouwd. Vanuit de hele wereld zijn studenten naar Groningen gekomen met hetzelfde doel: bij haar studeren. De energie en de zorg die ze aan haar studenten meegaf hebben een onuitwisbare indruk op hen gemaakt en hun verdriet is onmetelijk groot.

Sabrina was de drijvende kracht achter de Dutch Guitar Foundation. Geen plan was te gek, geen idee te groot. Ze had een missie: de klassieke gitaar de plek teruggeven die het verdient, in Nederland en ver daarbuiten. Door haar onuitputtelijke energie, doorzettingsvermogen en vechtlust is de stichting erin geslaagd om in slechts anderhalf jaar tijd Groningen als gitaarstad mondiaal op de kaart te zetten.

In 2018 organiseerde Sabrina met haar team een uiterst succesvolle eerste editie van het European Guitar Concerto Competition & Festival. Extra wrang is het dat de tweede editie van start zou gaan op 28 januari. De Foundation heeft besloten om dit tot nader order uit te stellen, maar dat het doorgaat staat vast. Sabrina zou niet anders gewild hebben.

Naast haar docentschap en haar voortrekkersrol in de Dutch Guitar Foundation deed Sabrina een PhD aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen. Zij zou in de loop van dit jaar haar studie afronden en ze keek er erg naar uit om de toga te mogen dragen.

En naast dit alles reisde ze de wereld over om concerten te geven, masterclasses te verzorgen en zitting te nemen in de jury bij diverse festivals en concoursen. Op de ochtend van haar overlijden kondigde ze aan dat ze zou optreden tijdens de Guitar Foundation of America Convention in Indianapolis in juni 2020. Ze was laaiend enthousiast.

Dat ze een onuitwisbare indruk heeft gemaakt blijkt uit de honderden condoleances op haar Facebookpagina, de crowdfunding waardoor haar studenten in staat zijn om haar begrafenis bij te wonen, de scholarship die aan haar is opgedragen door de International Guitar Research Centre Conference in Hong Kong en meerdere composities die voor haar geschreven zijn.

In het Prins Claus Conservatorium is een gedenkruimte ingericht en daar ligt ook het condoleanceregister. Het onlineregister is te vinden op Memori.nl

Tomeloze energie, vrolijk, gepassioneerd, liefdevol, betrokken, ze blijft voor altijd voortbestaan in ons hart en in onze muziek.