Topsportstudenten Melissa Wijfje en Ilse Kolkman te bewonderen in de stad

​In de week van 25 januari zijn Hanze student Melissa Wijfje en RUG student Ilse Kolkman op grote posters in Groningen en Heerenveen te bewonderen. 

Deze campagne is opgestart als onderdeel van het project Groningen TOPsportstudiestad, waarmee we laten zien dat beide onderwijsinstelling (top)sport belangrijk vinden en studenten hier hun passie met een studie kunnen combineren.

 

Het verhaal van Melissa Wijfje

"Ik begon met schaatsen toen ik ongeveer vijf jaar was, op de ijsbaan in Leiden. Een 230 of 250 meter baantje. Mijn ouders wilden graag dat ik leerde schaatsen, want 's winters lag er ijs op de sloot aan het huis waar mijn ouders wonen. Op 17-jarige leeftijd ben ik in Jong Oranje gekomen. Daarvoor ben ik naar Friesland verhuisd, naar Heerenveen. En vanaf dat moment ging ik het internationale junioren circuit in. Daarna kwam het internationale senioren circuit, en dan kom je overal: van China tot Japan, tot Amerika, tot Canada. Dat is echt gaaf. Je ziet soms niet meer dan alleen ijsbaan en hotel, maar gewoon de ervaring van daar geweest zijn, de mensen die je ontmoet, de omgeving die je ziet... Dat is gewoon mooi. 

Als je bij het schaatsen de nationale top hebt gehaald, dan kan je ook zeker internationaal op het hoogste niveau meedoen. Ik wil de komende jaren steeds een hoger podium rijden. Als je in een bomvol Thialf een persoonlijk record rijdt is dat hartstikke mooi. Dat is het ultieme dat je kunt ervaren. Vorig jaar werden we op het onderdeel Team Pursuit Europees kampioen in een vol Thialf. Dat was niet normaal qua geluid, mensen en enthousiasme. De kick die je daarvan krijgt is niet te beschrijven. 

Ik doe de studie commerciële economie aan de Johan Cruyff Academy (JCA) op de Hanze. Ik wilde iets doen dat met topsport te combineren is en ik had al veel goede verhalen over de studie gehoord. Ik ken mensen die ook de JCA doen in een klas boven mij en ze waren allemaal heel enthousiast dat het goed te combineren is, er veel medewerking van docenten is... Daar was ik naar opzoek. Daarnaast vind ik het commerciële ook interessant. In het schaatswereldje heb je heel veel commerciële ploegen, en ik was eigenlijk wel benieuwd hoe dat precies zit. Kan het niet beter, gestructureerder? Wat mist er en hoe kun je het anders doen dan alleen logo's plakken? Dat is iets dat ik wil leren. 

Het is heel fijn dat ik terug kan vallen op de topsportregeling van de Hanze. En ik vind het mooi om ook naast de sportieve uitdaging wat meer mentaal een uitdaging te hebben. Het schiet soms wel heel erg door mijn hoofd als ik bij een belangrijke wedstrijd aan de start sta: 'Het is niet erg wat je nu doet, want je kunt je altijd nog volledig op school focussen. Heb je daar ook even wat tijd voor.' School is voor mij ook een beetje afleiding van de sport waar alle druk, focus en volledige mentale uitputting zit. Als ik voor school bezig ben kan ik ook gewoon even ergens anders over brainstormen. Dat hoeft allemaal niet perfect, mensen zijn er om me te begeleiden. Alles wat ik op schaatsvlak doe: dat moet perfect. Dat moet in één keer goed staan. Daar wil ik het maximale uithalen. School is eigenlijk een beetje een ontlading waar ik fouten mag maken. Natuurlijk probeer je het allemaal zo goed mogelijk te doen, maar het is ook niet erg als het een keer wat minder is. En ik denk dat het mij daarom juist wat ontspanning geeft." 

Lees hier meer over Melissa

>> Ontdek hier het verhaal van Hanze topsportstudent Steven Ottevanger

>> Ontdek hier het verhaal van Hanze topsportstudent Berber Vonk


{{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:
{{'LastModified_Dateformat' | i18n}} {{vm.newsItem.ModifiedDate | date:'longDate'}}

{{'AttachmentsWidget_Title' | i18n}}