Gebiedscoöperatie Westerkwartier zorgt voor valorisatie onderzoek

​​Tientallen studenten van de Hanzehogeschool Groningen hebben de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar een slimme regionale voedselketen in opdracht van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier. Nu resulteert dat in de bouw van de Food Factory in Leek waar investeerders grote belangstelling voor hebben getoond. Zo bleek op 29 maart tijdens de bijeenkomst van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier om het vijfjarig bestaan en het succes van de gebiedscoöperatie te vieren.

Valorisatie van praktijkgericht onderzoek

De Food Factory gaat voedsel verwerken en consumeren in de eigen regio. Het is een voorbeeld van valorisatie door praktijkgericht onderzoek door de Hanzehogeschool. Ons lectoraat Duurzaam Coöperatief Ondernemen is structureel verbonden met de Gebiedscoöperatie Westerkwartier. Lector Willem Foorthuis vindt het een schoolvoorbeeld van hoe het (hoger) onderwijs met zijn studenten en onderzoekers de regio kan bijstaan.

In de gebiedscoöperatie wordt er samengewerkt met overheid, onderwijs, ondernemers, maatschappelijke organisaties en burgers. Door deze complexe dialoog te voeren en door daaruit onderzoeksvragen te destilleren zijn al 1700 onderzoeken afgerond, van kleine opdrachten tot afstudeerscripties. De gebiedscoöperatie heeft in Noordhorn een innovatiewerkplaats waar studenten kunnen werken.

Lees het volledige artikel over de Food Factory uit het Dagblad van het Noorden, Fabriek voor maaltijden uit de regio en Voedsel voor en door de regio, 29 maart 2019

Lof en erkenning

Tijdens het feest van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier op 29 maart kwamen de alle partijen van de gebiedscoöperatie samen, waaronder het Marian van Os Centrum voor Ondernemerschap en het Kenniscentrum Biobased Economy van de Hanzehogeschool Groningen. Gebiedscoöperatielid Loonwerkbedrijf Stuut zorgde voor een prachtig decor in Zevenhuizen.

Erkenning van het succesvolle innovatieve concept van de gebiedscoöperatie kwam eerder dit jaar van EURADA, de Europese Associatie van Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen waarvan de Spaanse directeur Esteban Pelayo aanwezig was. Wethouder Elly Pastoor is erg trots over het succes in haar gemeente Westerkwartier. Tweede Kamerlid Henk Nijboer was als even enthousiast over het unieke concept in Nederland. Namens de onlangs gewonnen Langmanprijs lichtte voorzitter Sieger Dijkstra toe hoe de gebiedscoöperatie in eerste instantie niet opviel, maar toen hij zich erin verdiepte was hij verbluft van de manier waarop ondernemers zaken samen kunnen bewerkstelligen. Voor Aequor zijn de gebiedscoöperaties in Noord-Nederland een schoolvoorbeeld van samenwerking van bedrijven met onderwijs.

De Hanzehogeschool is structureel verbonden aan de Gebiedscoöperatie Westerkwartier met het concept van innovatiewerkplaatsen, vertelde Henk Pijlman, voorzitter van het College van Bestuur. Studenten werken intensief samen met onderzoekers, ondernemers, overheid en inwoners aan innovatieve oplossingen voor vraagstukken uit de maatschappij.

Publicatie over de regionale voedselketen

Download PDF 6,5 MB

Foto's: Miran Abraham