We kijken terug: Congres Social Impact Beloond!

​Op donderdag 28 januari zijn tijdens het slotcongres van project Social Impact Beloond de eindresultaten gepresenteerd. De Hanzehogeschool heeft samen met sociale mkb-bedrijven, twee tools ontwikkeld die het mogelijk maken social impact te meten.

Sociale ondernemingen, impact en van maatschappelijke waarde zijn

Leni Beukema, lector duurzaam HRM opende het congres en Annemarie Hannink geeft namens het college van Bestuur van de Hanzehogeschool Groningen haar bijdrage en visie op sociaal ondernemerschap met betrekking tot het nieuwe strategische plan. Sociaal ondernemerschap is namelijk volop in beweging en ontwikkeling. Een sociale onderneming creëert maatschappelijke waarde en de Hanzehogeschool Groningen wil hieraan graag bijdragen. In het nieuwe strategische plan 'Betrokken en wendbaar' geeft de Hanzehogeschool aan dat ze wil bijdragen aan de brede welvaart in de regio. Ze wil een Engaged University zijn. De Hanzehogeschool wil dat praktijkgerichtonderzoek impact heeft op onderwijs en op de samenleving. De resultaten die tot stand gekomen zijn vanuit het onderzoek Social Impact Beloond beginnen met het zichtbaar maken van deze impact, een mooi begin.

Jacco Vonhof sluit het congres af. Hij is zelf ondernemer en voorzitter van MKB Nederland en deelt zijn ervaringen met en visie op sociale ondernemingen en wat ondernemerschap nu precies voor hem  inhoudt. De tools zijn wat hem betreft fantastisch! Learning by doing! De dingen in beeld brengen, latens zien wat de waarde is van wat je doet. In zijn ogen zijn de tools een mooi voorbeeld van praktijkgericht hbo-onderzoek: 'we kunnen er meteen wat mee'!

Naar: Openingswoord slotcongres Social Impact Beloond
Naar: Slotwoord Jacco Vonhof, MKB-Nederland

Project Social Impact Beloond

Claudia van Orden neemt iedereen mee in het proces, de ontwikkelingen en de uitkomsten van het project Social Impact beloond! Bekijk hieronder de sheets en opname van haar presentatie.

Naar: Resultaten RAAK-MKB

Korte impressie project Social Impact Beloond

Lancering impacttools

Claudia van Orden presenteert aan Roelof de Vries van Schildersbedrijf De Vries de demoversie van de Social Impact Calculator. Zijn eerste reactie: "Het laat duidelijk zien welke impactfactoren van invloed zijn en het ziet er heel compleet uit, als het gaat om het laten zien van de financiële impact".

De medewerkerstool wordt gepresenteerd door Kathinka Geling. Jolijn Creutzberg van VanHulley, een bedrijf dat jaarlijks 15 tot 20 vrouwen met een migratieachtergrond intensief begeleidt naar de arbeidsmarkt, geeft haar eerste reactie: "De tool is eenvoudig in te vullen, dat is belangrijk omdat medewerkers niet zo taalvaardig zijn. Interessant is het standaardiseren en het in kaart kunnen brengen van de individuele ontwikkeling en de ontwikkelingen op groepsniveau.  Mooi is dat medewerkers het zelf kunnen invullen". Tijdens het congres konden de deelnemers met beide tools aan de slag.

Bekijk hier de opname van de presentatie van Claudia van Orden en Kathinka Geling van de lancering van de Social Impacttool Impactcalculator en de Social Impacttool voor medewerkers.

Over het nut van de tools in de praktijk

Over het nut van de tools gaat Harm van Lieshout in gesprek met Carine Bloemhoff, wethouder gemeente Groningen en voorzitter van de Arbeidsmarktregio Groningen, en Joyce Walstra, directeur Oranjewoud Export Academy en voorzitter MKB-Noord.

Ben je benieuwd wat het nut van deze tools is bekijk hier het hele gesprek terug.

Meer informatie impacttools

De tools zijn officieel overgedragen aan Servates dat de tools in beheer neemt en zal exploiteren en ontwikkelen. Wilt u de tools testen dat kan.

Test de Social Impact Calculator
Test de Social Impact Medewerkerstool

Heeft u belangstelling voor de tools dan kunt u contact opnemen met Servates.

Workshops

Tijdens het congres zijn er verschillende workshops gehouden over impact in de regio, de social impacttools en meer. Kijk hieronder de workshops terug.

Workshop 1

Hoe verhouden de Social Impact Tools zich tot andere tools voor impactmeting?

Workshop 2

Op welke manier kunnen inkopers bijdragen aan de versterking van de impact van sociale ondernemers in de regio?

Workshop 3

Op welke manier kunnen gemeenten bijdragen aan versterking van de impact van sociale ondernemers in de regio?

Workshop 4

Op welke manier kunnen werkgeversorganisaties bijdragen aan de versterking van de impact van sociale ondernemers in de regio?

Workshop 5

Op welke wijze kunnen sociale ondernemers en SW-bedrijven samenwerken om de impact van sociale ondernemers te vergroten?

Met dank aan de samenwerkende partners

Sociale ondernemers, Impact Noord, Samenwerkingsverband Noord-Nederland, inkopers van grote instellingen, Inkoop Platform Noord-Nederland, MKB Noord, Gemeente Groningen, Cedris, Hogeschool van Amsterdam, Windesheim, Hogeschool Utrecht, Inholland, Erasmus Universiteit, Universiteit van Utrecht en organisaties die zich bezighouden met impactmeting.

Lectoraten Duurzaam HRM, Human Capital, Juridische Aspecten van Ondernemerschap en Duurzaam Financieren en Ondernemen, Hanzehogeschool Groningen

"Juist de steeds sterkere samenwerking tussen partners is van toegevoegde waarde", aldus Annemarie Hannink, lid College van Bestuur Hanzehogeschool Groningen.

Mogelijk gemaakt door: