HRM Praktijk en Onderzoek congres 6 november 2020 - terugblik

​​​Vrijdag 6 november heeft het online congres HRM Praktijk en Onderzoek plaatsgevonden, met als thema ‘De impact van HRM-praktijkgericht onderzoek. Dit congres werd alweer voor de zesde keer georganiseerd, en dit keer online zoals je het fysiek zou ervaren. Met 43 workshops en 72 sprekers en presentaties en in totaal 176 bezoekers is het online congres een groot succes geworden.

De impact van hogescholen en universiteiten van groot belang

Petra Smeets, lid college van Bestuur van de Hanzehogeschool Groningen verzorgde de inleiding. Ze heeft het over het verdwijnen van 181.000 banen, ondanks de steun van de overheid de afgelopen tijd. Dit is ook zorgelijk voor de HRM processen. We blijven volgens haar te lang hangen in publicaties en presentaties en we kijken te weinig naar de praktijk, prototype en product. Hogescholen kunnen een belangrijke functie vervullen in dit proces.

Ton Wilthagen vertelt hoe veerkrachtig en daadkrachtige de arbeidsmarkt juist in deze tijd moet zijn en dat daarin regionale samenwerking erg belangrijk is. Dit is door de huidige situatie nog moeilijker dan de vorige financiële crisis. Mensen, bedrijven en regio's lopen grote risico's. De impact van universiteiten en hogescholen op de regionale samenwerking is daarin van groot belang.

Bekijk hier de gehele opname van de inleiding en presentatie van Leni Beukema en Klaske Veth en van keynote spreker Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt aan de Universiteit Tilburg, Carine Bloemhoff, wethouder Gemeente Groningen en Jeltje Talen, docent-onderzoeker lectoraat Human Capital van de Hanzehogeschool Groningen.

Mark Mobach, lector Facility Management heeft gesproken over praktijkgericht onderzoek wat is het en wat heb je er precies voor nodig om succesvol praktijkgericht onderzoek te doen. Hij gebruikte een aantal voorbeelden uit de praktijk, gericht op het systeem over hoe verbind je onderzoek, onderwijs en praktijk aan elkaar. Je hebt niet alleen visie, tijd, geld, ruimte en ondersteuning nodig maar ook lef! Michiel Kahmann, directeur P&O van het Universitair Medisch Centrum Groningen sprak over het Platform Mentale Gezondheid en de visie op mentale gezondheid vanuit het UMCG.

Bekijk hier de gehele opname en presentatie van keynote spreker lector Mark Mobach, lector Facility Management aan de Hanzehogeschool Groningen en Michiel Kahmann, directeur P&O Universitair Medisch Centrum Groningen.

Juist het praktijkonderzoek op het hbo kan ons helpen in deze coronacrisis

ScienceGuide, een podium die iedereen in het hoger onderwijs, de wetenschap en de kennissector verbindt, was aanwezig tijdens het congres. Lees hier het artikel Juist het praktijkonderzoek op het hbo kan ons helpen in deze coronacrisis.

Fotoimpressie

Workshops en presentaties

Bekijk hier het gevarieerde aanbod van presentaties en workshops tijdens het HRM Praktijk en Onderzoek congres en kijk waar mogelijk de online opnames terug. *Niet alle workshopopnames of presentaties zijn geplaatst omdat daarvoor geen toestemming is gegeven.

Vitaal werken

Workshops Vitaal werken 1Workshops Vitaal werken 2 en Workshops Vitaal werken 3

Inclusie

Workshops Inclusie 2workshops Inclusie 4 en Workshops Inclusie 5