Digitale zorg is gewoon zorg

​​Op 22 januari organiseerde dHealth Lab een event over beeldzorg op het Wiebenga van de Hanzehogeschool Groningen.

​Beeldbellen is een voorbeeld van digitale zorg die steeds belangrijker wordt en daarmee ook aandacht nodig heeft in het onderwijs. Hoe leert een student om te gaan met digitale toepassingen in de praktijk? Berber de Vos, docent bij de Academie voor Verpleegkunde bij de Hanzehogeschool Groningen, gaf een toelichting. Studenten die bijvoorbeeld met de wijkverpleegkundige meelopen moeten zelf inplannen en bepalen bij welke cliënten ze langs gaan en bij welke cliënten ze gebruik maken van beeldbellen. Ze leren hoe ze hier de juiste afweging maken, om zo passende zorg te bieden. 

"Digitale zorg is gewoon zorg", aldus Albert Scholte van Cosis. Cosis helpt mensen met een verstandelijke en/of psychische beperking grip te krijgen op het leven. Een voorbeeld. Een alleenstaande moeder met een fulltimebaan brengt haar kind naar de crèche. In het weekend valt het haar zwaar om haar kind op te voeden. Na het weekend voelt ze zich vaak uitgeput. Een gesprek met haar begeleider helpt. Vanwege haar drukke leven is het moeilijk om een afspraak in te plannen. Zonder beeldzorg kan deze cliënt misschien pas op donderdag worden geholpen. Terwijl ze dan al dagen niet uit die negatieve spiraal komt. In dit geval is beeldzorg een oplossing zodat ze vanuit huis gecoacht kan worden. 

 Na afloop van deze presentaties met mooie voorbeelden was er de mogelijkheid om een kijkje te nemen in het Health Skillslab van de Hanzehogeschool Groningen. Het Health Skillslab kan een belangrijke rol spelen in het succesvol testen en piloten van zorginnovaties. De middag werd afgesloten met de voorronde van de nationale Zorginnovatieprijs 2019 met als winnaar RelieVR, een Virtual Reality Game voor mensen met chronische pijn.  

Kon je er niet bij zijn of wil je nog nagenieten? Bekijk de aftermovie en maak onder andere kennis met het Health Skillslab van de Hanzehogeschool Groningen. 


dHealth Lab

Innovaties zijn nodig om de zorg hoogwaardig en duurzaam te houden. De (door)-ontwikkeling en het op grote schaal gebruiken van deze innovaties blijft echter achter bij de verwachtingen. Het proces van dHealth Lab is er op gericht om deze innovaties in co-creatie te realiseren met als doel de zelfredzaamheid en regie van mensen te vergroten.  

 Om dit proces waar te maken werken bedrijven, kennis- en zorginstellingen samen aan het ontwikkelen, testen en implementeren van digitale innovaties in zorg en welzijn. Dit project bestaat uit een consortium van de Hanzehogeschool Groningen, UMCG, RuG en de bedrijven Wildsea en Reconcept.  

Meer info op www.dhealth.nl 

{{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:
{{'LastModified_Dateformat' | i18n}} {{vm.newsItem.ModifiedDate | date:'longDate'}}

{{'AttachmentsWidget_Title' | i18n}}