Lector Rob van Haren ziet kansen voor de biobased economy

​Op donderdag 31 maart zit de Energy Barn bij het energietranisitiecentrum EnTranCe vol met biochemici en andere belangstellenden. De Hanzehogeschool Groningen installeert de nieuwe lector Transitie Bio-Economie Rob van Haren. Hij is expert op het gebied van biobased economy: de transitie van de maatschappij naar een duurzame economie. Deze economie is gebaseerd op hernieuwbare groene grondstoffen in plaats van fossiele bronnen.

​Eén en al innovatie

Rob van Haren richt zich als lector Tranisitie Bio-Economie op product en business development op basis van raffinage en extractie van hernieuwbare groene grondstoffen.Na een symposium over kansen voor de biobased economy door green extraction van bioceuticals is het woord aan Henk Pijlman, voorzitter College van Bestuur en aan Victorine de Graaf, dean van het Instituut voor Life Science & Technology: 'Rob van Haren is één en al innovatie. Hij ziet overal kansen voor nieuwe producten en nieuwe business.' Van Haren vervolgt zijn verhaal over de focus van zijn lectoraat: ontwikkelen van nieuwe groene processen en vooral product en business development op basis van bioraffinage en extractie van biomassa inhoudsstoffen.

Nuttige inhoudsstoffen en nieuwe verdienmodellen

Het lectoraat Transitie bio-economie houdt zich bezig met het halen van nuttige stoffen uit groene grondstoffen, bijvoorbeeld planten. Wat voor de één verwerkingsafval is, is voor Rob van Haren een waardevolle bron voor uiteenlopende toepassingen, zoals cosmetica en voedsel. Als voorbeeld geeft hij de samenwerking met groenvoorzieningsfirma DonkerGroen. Zij planten taxus als stedelijk groen. Taxus zorgt voor schone lucht, omdat de plant kleine stofdeeltjes wegvangt. De taxus wordt regelmatig gesnoeid en normaal gesproken wordt het snoeiafval weggegooid. Nu wordt er dankzij het lectoraat gebruik gemaakt van het snoeiafval, omdat  ontdekt is dat  er een anti-kankerstof in zit die met eenvoudige chemische veranderingen nog effectiever wordt. Als er wat met het snoeiafval gedaan kan worden, wordt het economisch interessanter om de taxusplant op bredere schaal in te zetten als stedelijk groen.

Praktijkgericht onderzoek in samenwerking met het bedrijfsleven

De raffinage en extractie van groene grondstoffen vindt fysiek plaats op het Zerniketerrein. Naast EnTranCe staat ZAP dat staat voor Zernike Advanced Processing. In ZAP werken onderwijs en bedrijfsleven samen aan onderzoek naar nieuwe toepassingen. Hier staan lab-opstellingen klaar en draait het om de daadwerkelijke procestechnologie. Alle denkbare bio-producten kunnen hier worden verwerkt. ZAP behandelt concrete innovatievraagstukken uit het bedrijfsleven en wil vooral het regionale MKB in deze sector faciliteren.

In Drenthe worden bijvoorbeeld op grote schaal Afrikaantjes geteeld met als aanleiding het tegengaan van een bepaald soort schadelijke nematode (rondworm) in de landbouw. De bloemen spelen daar geen rol in en blijven nu op het veld achter als groenbemester. Deze aanpak is kostbaar. Rob van Haren heeft ontdekt dat met superkritische CO2 extractie van de bloemen van Afrikaantjes een stof oplevert die helpt tegen een oogaandoening bij ouderen. Door deze extra toepassing wordt de teelt van Afrikaantjes weer een stuk interessanter.

Superkritische CO2 extractie van de bloemen van Afrikaantjes levert een stof op die helpt tegen een oogaandoening bij ouderen.Superkritische CO2 extractie van de bloemen van Afrikaantjes levert een stof op die helpt tegen een oogaandoening bij ouderen.

Creatieve processen op gang helpen

Naast de biochemische processen heeft het lectoraat een stevig aandeel in de ondernemerschapskant van product en business development: het op gang helpen van creatieve processen. Hoe kom je op nieuwe ideeën? Rob van Haren geeft zelf creatieve sessies aan studenten van de Hanzehogeschool. Methodes die hij daarvoor veel gebruikt zijn design thinking en TRIZ: een theorie van inventief denken die zijn oorsprong vindt in Rusland. Centraal staat de vraag: hoe maak je business van, in andermans ogen, afval.

Meer weten?

Bekijk de film van de installatie hieronder of download de uitgave Transition Bioeconomy (1,4 MB), de installatierede van dr. Ir. R.J.F. van Haren. Of neem contact op met het Kenniscentrum Ondernemerschap tel. 050 – 595 2070 of kenniscentrumondernemerschap@org.hanze.nl.