Thuiswerken door het Coronavirus – Hoe gaat het met de 5G-pieperkieker?

​Studenten HBO-ICT, Werktuigbouwkunde en Elektronica van de Hanzehogeschool Groningen werken apart met een eigen opdracht, maar ook gezamenlijk aan een zogeheten 'pieperkieker' voor klimaatbeheersingsbedrijf ACS/Climotion vanuit de 5G proeftuin in de innovatiewerkplaats de Digital Society Hub. 

Dit is een aardappelselectiekar die zelfstandig op een systematische manier over een aardappelveld kan rijden om de kwaliteit van de aardappels te controleren. "Op die manier kan deze robot het werk doen van menselijke selecteurs want dit personeel wordt steeds schaarser", zegt Jos Bredek, docent HBO-ICT aan de Hanzehogeschool en onderzoeker voor 5Groningen. We spraken docenten, studenten en opdrachtgever over hoe zij in deze uitzonderlijke situatie het project draaiende houden.

Hoe uitdagend is dit project, Jos? 

"Ik zie ontzettend veel uitdagingen. Dit ICT-project speelt zich af in de fysieke wereld, dus er kunnen zich veel onvoorspelbare zaken voor doen. Neem bijvoorbeeld een plas die de afgelopen nacht is ontstaan, een fikse regenbui of een afgebroken tak van een boom die op het perceel is gevallen. Er kunnen nieuwe mutaties van een ziekte ontstaan of juist een nieuw aardappelras waarbij de ziekte er net iets anders uit ziet. Hoe bereid je een robot daarop voor? Voor mij is dit project heel persoonlijk, omdat ik op mijn achttiende zelf deed aan aardappelselectie met mijn vader." 

Hoeveel waarde heeft dit project voor jouw onderzoek op het gebied van 5G? 

"Het staat op dit moment nog wat op de zijlijn", geeft Jos toe. "Op een gegeven moment zal 5G een rol gaan spelen bij deze robot, maar hoe is vooralsnog onduidelijk. De pieperkieker maakt constant grote hoeveelheden foto's van de aardappels. Verwerk je de foto's in de robot zelf of zend je ze naar een krachtige computer verderop? Deze afwegingen helpen me bij volgende projecten waar soortgelijke afwegingen gelden."  

De pieperkieker

De pieperkieker

Maar nu de Coronacrisis. Wat doet dit met je? 

"Nu ik thuiswerk, mis ik de sociale interactie die ik op het werk had. Elkaar tegenkomen op de gang, even een praatje bij de koffieautomaat. Je komt daardoor in een soort van cocon terecht. Daarnaast was het lopen tussen lokalen een mooie lichamelijke inspanning. Nu kan ik, als ik wil, de hele dag achter mijn pc zitten." 

Lees hier het volledige artikel {{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:
{{'LastModified_Dateformat' | i18n}} {{vm.newsItem.ModifiedDate | date:'longDate'}}

{{'AttachmentsWidget_Title' | i18n}}