Deense leerlingen op bezoek bij het KCBBE Transitie Bio-Economie

Op dinsdag 26 februari waren 22 leerlingen van het Deense Teknisk Gymnasium Lolland-Falster te gast bij het Kenniscentrum Biobased Economy. Het bezoek werd georganiseerd door lector Rob van Haren en promovendus Kai Kniekamp in het kader van het internationale INTERREG-NSR project BIOCAS. van de Noordzee regio. In dit project werken 18 partners uit Nederland, Denemarken, Duitsland en België samen aan het creëren van meerwaarde uit biomassa (rest)stromen volgens biocascaderings principes.

De ochtend werd begonnen met het geven van verschillende presentaties; allereerst vertelden onderzoekers van de Hanze over de projecten waar op dit moment aan gewerkt wordt. Vervolgens was het woord aan enkele van de Deense leerlingen om te laten zien waaraan zij de afgelopen periode hebben gewerkt. De onderwerpen liepen uiteen van antirimpelcrème gemaakt van appelschillen tot microplasticdeeltjes in de oceanen. De presentaties waren van hoog niveau en nodigden uit voor het doen van meer onderzoek. Met name de presentatie over xeno-oestrogenen in plastics uit de wereldwijde plasticsoep was schokkend,  geslachtsverandering van mariene organismen veroorzaakt door plastic weekmakers!

Vier leerlingen vertellen over hun achtergrond en motivatie om deel te nemen aan deze field-trip, waarin ze naast de Hanzehogeschool ook nog enkele andere organisaties in Nederland en Duitsland bezoeken. Allemaal hebben ze bewust gekozen voor het technisch gymnasium. Op deze school kunnen leerlingen al in een vroegtijdig stadium specialiseren in het technisch domein, waardoor hun vooropleiding optimaal aansluit op hun vervolgstudie. Yasmin (17) vertelt dat ze graag medicijnen wil studeren om arts te worden, alle exacte kennis die ze nu al opdoet is volgens haar een groot voordeel voor haar vervolgstudie. Alle vier de leerlingen zien de field-trip als een verbreding van hun horizon. Ze maken tijdens de trip kennis met de uiteenlopende onderwerpen die het technisch domein te bieden heeft. Zo vertelt Benjamin (17) dat zijn interesse voor de Biobased Economie hierdoor is gewekt en dat hij erover na gaat denken om een opleiding in deze richting te volgen zodat hij kan bijdragen aan een duurzame toekomst.

Na de presentaties was het tijd voor de praktijk. Rob van Haren en zijn team bestaande uit senior onderzoeksanalist Jan Pieter Thie, postdoc Miao Yu, promovendus Kai Kniekamp, onderzoeks-assistent Marina Llabres en bachelor ERASMUS exchange student Candella Aguilar hadden 4 proeven voorbereid voor de Deense leerlingen. Zo konden ze zelf lippenstift en lipgloss maken met 100% natuurlijke grondstoffen, bioafbreekbare en hernieuwbare zonnecellen maken met anthocyanen (kleurstoffen) uit tulpen, was er een proef met conventionele fossiele extractie met hexaan van lupines en werd er het greenextraction alternatief met superkritische CO2 gedemonstreerd waar superkritische faseovergangen te zien waren met een speciale saffier-glas view-cel onder superkritische druk. Absoluut een leuke en leerzame dag voor iedereen!

Het BIOCAS project zoekt enthousiaste studenten voor deelname in dit spannende onderzoek. 
Er zijn onderwerpen beschikbaar voor de domeinen chemische technologie, chemie, biologisch (medisch) onderzoek en bioinformatica. Een stage bij één van de buitenlandse partners behoort eveneens tot de mogelijkheden. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.  {{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:
{{'LastModified_Dateformat' | i18n}} {{vm.newsItem.ModifiedDate | date:'longDate'}}

{{'AttachmentsWidget_Title' | i18n}}