Eerste Man Made Blue Zone in Noord-Nederland?

Kenniscentrum Biobased Economy van de ​Hanzehogeschool Groningen draagt bij aan eerste Man Made Blue Zone in Noord-Nederland

Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) heeft de ambitie uitgesproken om in 2030 de eerste 'Man Made Blue Zone' te realiseren in Noord-Nederland. HANNN werkt onder meer samen met het Kenniscentrum Biobased Economy en het Centre of Expertise Healthy Ageing van de Hanzehogeschool Groningen op het gebied van voeding, gezondheid en beweging.

Noord-Nederland bungelt onderaan in vergelijkende lijstjes over de gezondheidszorg in Nederland. Als deze status gehandhaafd blijft zal in de toekomst het Noorden geconfronteerd worden met bovengemiddelde zorgkosten, maar ook een teruggang in productieve arbeidsuren. Daar komt bij dat de Noord-Nederlandse bevolking sterk vergrijst en dat de bevolkingsgroei in verschillende gemeenten op nul staat of zelfs afneemt. Het aantal mensen met een leeftijd gerelateerde (chronische) ziekte stijgt en door de demografische veranderingen dreigt een tekort aan zorg-professionals in Noord-Nederland. Zonder noordelijke investeringen in preventie zal een dergelijk scenario niet meer te dragen zijn door de maatschappij, waarbij ook bedrijven een deel van de rekening gepresenteerd zullen krijgen.

Blue Zone

Een Blue Zone is een gebied in de wereld waar mensen langer en gezonder dan gemiddeld leven. Mensen worden vaak meer dan 100 jaar oud. Onderzoekers hebben ontdekt dat dit komt door een combinatie van voeding, beweging en het onderhouden van een sterk sociaal netwerk. Noord-Nederland heeft de ambitie om de eerste Man Made Blue Zone te worden; door eigen initiatieven te ontplooien komen tot een regio waarin mensen langer en gelukkiger leven met de eigen cultuur, normen en waarden als basis.

IWP Man Made Blue Zone

De strategische samenwerking van HANNN en de Hanzehogeschool Groningen moet geoperationaliseerd worden in tastbare projecten. Om innovaties te laten landen in de praktijk werkt de Hanzehogeschool vanuit zogenaamde innovatiewerkplaatsen (IWP's). Initiatiefnemers van de IWP Man Made Blue Zone (MMBZ) binnen de Hanzehogeschool zijn lector Doede Binnema (vanuit zijn lectoraat Functionele Voedingsingrediënten en Gezondheid), business developer Jan Klerken (initiatiefnemer van de werkconferentie Blue Zone Appingedam), beide verbonden aan het Kenniscentrum Biobased Economy met Nynke Leistra, procesmanager van het Centre of Expertise Healthy Ageing.

Kansen voor de regio

HANNN en de Hanzehogeschool Groningen (Kenniscentrum Biobased Economy, Centre of Expertise Healthy Ageing, Instituut voor Sportstudies, het Instituut voor Gezondheidsstudies en het Instituut voor Life Science & Technology) willen bovengenoemde uitdagingen omvormen tot sociale en economische kansen voor Noord-Nederland op het gebied van Healthy Ageing. Denk hierbij aan het aanbieden van gezonde voeding via lokale eetgelegenheden en cateraars en het betrekken van individuen en de gemeenschap (bijvoorbeeld Blue Zone Appingedam).

Meer informatie over Man Made Blue Zone staat op onze website.