Kenniskring lectoraat Popular Culture, Sustainability & Innovation

{{'Article_PortalPlacedIn' | i18n}} {{vm.articleCollection.Items[0].SiteTitle}} {{'Article_Portal' | i18n}} {{'Article_PortalAt' | i18n}} {{vm.articleCollection.Items[0].Date | date:'fullDate'}}
  • ​dr. Michel van Dartel, curator V2_ (extern adviseur, NL)
  • prof. dr. R.W. Boomkens, Hoogleraar in de sociale en cultuurfilosofie (Rijksuniversiteit Groningen, extern adviseur, NL)
  • prof. dr. Linda Hardman, bijzonder hoogleraar Multimedia Interactie (Universiteit van Amsterdam, Centrum Wiskunde & Informatica NWO, extern adviseur, NL)
  • dr. Bas van Heur, onderzoeker (Universiteit Maastricht, extern adviseur, NL)
  • dr. Martijn Stevens, universitair docent (Radboud University Nijmegen, extern adviseur, NL)
  • Kristina Andersen, onderzoeker, kunstenaar en interaction designer (PhD, extern adviseur, NL/DK)
  • dr. Sher Doruff, onderzoeker (Rietveld Academie en mentor in de Masters Artistiek Onderzoek Universiteit van Amsterdam, extern adviseur, NL)
  • dr. Mary Flanagan, onderzoeker en docent (Dartmouth College Department of Digital Humanities, extern adviseur, US)

 

Interne leden kenniskring
Thuur Caris (PhD onderzoek, Rijksuniversiteit Groningen/Academie Minerva)
Bart Barnard (docent-onderzoeker, teamleider Digital Arts)
Fenny Lucker-de Boer (docent-onderzoeker KCO) 
Andrea Stultiens (docent-onderzoeker, docent fotografie Academie Minerva)

 

Michel van Dartel
Michel van Dartel is conservator en projectmanager bij V2_. Als conservator coördineert Michel publieksevenementen voor V2_ , in het bijzonder de serie Test_Lab, V2_, het tweemaandelijkse evenement voor demonstraties, testen, presentaties en discussies over ontwikkelingen in de aRt&D. Als projectmanager in het V2_Lab is Michel betrokken bij verschillende artistieke R&D (aRt&D) projecten. Vóór hij bij V2_ ging werken deed Michel onderzoek naar kennisrepresentatie in kennisrobots, op basis waarvan hij zijn doctoraal haalde in Kunstmatige Intelligentie en een MSc in Cognitieve Psychologie. Michel heeft verschillende opleidingen cognitieve psychologie en kunstmatige intelligentieopleidingen onderwezen en geeft momenteel les over aRt&D, een onderwerp waarover hij ook publiceert.

 

Lynda Hardman
Prof. Lynda Hardman is hoofd van de Information Systems afdeling van het CWI (Centrum Wiskunde & Informatica) en bijzonder hoogleraar Multimedia Interaction aan het Informatica Instituut van de Universiteit van Amsterdam. In 1998 haalde ze haar doctoraal aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte een paar jaar in de software industrie, waar ze de ontwikkelingsmanager was voor Guide – het eerste hypertext beschrijvingssysteem voor personal computers (1986). Sinds de ontwikkeling van het semantische web is ze bezig geweest met het verbeteren van de toegang tot het alsmaar groter wordende 'open linked data cloud'. Haar huidige onderzoek richt zich op het verbeteren van ontwerpmethoden voor mensgerichte interfaces in relatie tot het ontwikkelen van technologie.

 

Bas van Heur
Bas van Heur is assistent-docent sociale geografie aan de afdeling Geografie van de Vrije Universiteit Brussel. Hij studeerde aan de Faculty of Art van de Universiteit van Utrecht, waarna hij naar Duitsland ging om Culturele Geschiedenis te studeren, waarin hij in 2004 afstudeerde. Hierna ging hij naar de Freie Universität Berlin waar hij in 2008 promoveerde in Geografie. Van 2008-2011 werkte hij als postdoctorale onderzoeker aan de Faculty of Arts and Social Sciences van de Universiteit van Maastricht. Daarvoor was hij docent aan de University of London en aan de Universiteit van Utrecht.

Zijn belangrijkste onderzoeksgebied is de politiek van stedelijke ontwikkeling en de rol van onderzoek bij het aangaan van verbindingen met en het analyseren van strategieën voor stedelijke ontwikkeling en de effecten hiervan. Zijn empirisch onderzoek van de laatste tijd valt uiteen in twee gebieden: (1) cultuur en de stad – culturele/creatieve industrieën, erfgoed, kwaliteit van leven, culturele politiek en (2) onderwijs en de stad – de bebouwde omgeving van universiteiten, kennis en leersteden, interactie tussen universiteit en gemeenschap. Bas van Heur is ook zeer geïnteresseerd in sociale theorie en heeft tot dusver bijgedragen in discussies over culturele politieke economie, stedelijke laboratoria en experimenten, en sociale ontologie.

 

Thuur Caris
Thuur Caris is mediakunstenaar en master in 'educational sciences'. Als onderzoeker is hij verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen met het FWO project URBEX3 over diversiteit en pluraliteit in de stedelijke context. Hij is docent 'arts and popular culture' aan de Hanzehogeschool Groningen en mede-oprichter van o.a. Fablab Groningen en Pavlov Medialab. Zijn onderzoeksinteresses zijn onder meer informele leer- en innovatieprocessen, sociale en culturele interventies, situatiekunst en stedelijkheid. Met het kunstenaarsinitiatief Pavlov, waar Thuur Caris artistiek leider was, ontving hij verschillende prijzen voor zijn werk waaronder de National Audiovisual Grand Prix (Sony Award, Netherlands), de Gold World Medal (New York non-broadcast Festivals), de VAP Innovation Award (Sam festivals Holland) en de Third prize Society and Environment (ICC in Biarritz). Voor het lectoraat PSI verricht Thuur Caris promotieonderzoek over de kunstenaar als katalysator van leren en vernieuwing in een stedelijke omgeving.


Bart BarnardBart Barnard
Bart Barnard (1970) studeerde filosofie en informatica aan de Universiteit Leiden. Hij werkte bij verschillende bedrijven als programmeur en softwareanalist. Tussen 2001 en 2009 werkte hij part-time als docent Interaction Design aan de faculteit Kunst Media en Technologie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), en later bij de Professional School of the Arts Utrecht - een samenwerkingsverband tussen de HKU en de Universiteit Utrecht. Sinds 2007 is hij als docent verbonden aan het Instituut voor Informatie- en Communicatietechnologie van de Hanzehogeschool en sinds 2011 aan het lectoraat Popular culture, Sustainability & Innovation van het kenniscentrum Kunst & Samenleving. Zijn interesse gaat uit naar de overeenkomsten en verschillen tussen de beleving van het kunstwerk en van de techniek. Uitgangspunt hierbij is dat de moderne technologieën een radicale verandering teweeg hebben gebracht in de beleving van de alledaagse werkelijkheid; een verandering die vergelijkbaar is met die van de beleving van het kunstwerk als gevolg van haar technologische reproduceerbaarheid.


Andrea Stultiens
Het werk van Andrea Stultiens heeft als doel relevante verhalen te vertellen over hoe we met de wereld omgaan. Tegelijkertijd is het een continue zoektocht naar hoe we onszelf en die zelfde wereld verbeelden in fotografie. Haar huidige werk is gefocust op stedelijke gebieden in overgangsfases (VS en Nederland), en op de productie van een alternatieve versie van de representatie van de Ugandese geschiedenis. Recentelijk werd ze geselecteerd als een van de finalisten van de derde GD4P hotoArt competitie.
Andrea Stultiens studeerde fotografie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en voltooide haar master in Photographic Studies aan de Universiteit van Leiden.
Naast haar fotografische projecten, doceert Andrea Stultien aan Academie Minerva in Groningen en de Koninklijke Hogeschool voor de Kunsten in Den Haag.

{{'DocumentsWidget_Title' | i18n}}

{{'DocumentsWidget_FileAndFolders' | i18n}}
{{'DocumentsWidget_Modified' | i18n}}

{{'FooterNav_RelatedPagesHeader' | i18n}} {{tab.Title}}

{{category.Title}}

{{category.Title}}

{{'AttachmentsWidget_Title' | i18n}}

{{'AttachmentsWidget_Intro' | i18n}}