Academie Minerva toont portretten van mensen met dementie in het UMCG

Vanaf 29 juni is de expositie 'Beelden van Buiten – Academie Minerva in het UMCG' te bekijken aan de Fonteinstraat van het UMCG. Te zien zijn de resultaten van het onderwijs- en onderzoeksproject 'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet' van Kenniscentrum Kunst & Samenleving, Hanzehogeschool Groningen. Hierbij staat een groot aantal portretten van mensen met dementie centraal, gemaakt door studenten van Academie Minerva in diverse zorginstellingen. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie.

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet - portretten van mensen met dementie
Drie maanden lang portretteerden kunststudenten van Academie Minerva wekelijks mensen met dementie. De portretten zijn het gevolg van een ontmoeting. Ze zijn ontstaan door contact te maken, te observeren, de ander in de ogen te kijken en te luisteren. De tentoonstelling biedt een blik in de verwarrende wereld van dementie, door de ogen van de kunststudent.

Onderzoek & onderwijs van de Hanzehogeschool

Het artistieke proces binnen deze bijzondere sociale context is gemonitord en onderzocht door het Kenniscentrum Kunst & Samenleving, Hanzehogeschool Groningen. Het is zowel een onderwijs als een onderzoeksproject, waarbij beeldend kunstenaar en Minerva-docent Herman van Hoogdalem en lector Dr. Anke Coumans onderzoeken wat het voor een kunstenaar betekent om de dementerende medemens te portretteren. Op deze wijze heeft het project Ik zie ik zie wat jij niet ziet meerdere keren plaatsgevonden in Groningen. Eerst in 't Blauwbörgje van Dignis (2015), daarna in De Brink van ZINN (2016) en het afgelopen jaar binnen Het Odensehuis, een inloophuis voor mensen met lichte dementie en hun naasten.

In samenwerking met UMCG

Het kunstgenootschap Thomassen à Thuessink (TàT) organiseert tentoonstellingen, educatieve projecten en andere publieksactiviteiten waarin kunst, gezondheidszorg, wetenschap en de actualiteit elkaar raken. Het is een samenwerkingsverband van Academie Minerva, het Groninger Museum, het Drents Museum, Kunstruimte Wagemans en het UMCG. Deze expositie in het UMCG is een van de reeks van bijzondere activiteiten van het kunstgenootschap.

afb. Portret E. Pijpker 3#, Saskia Reijnders, 2016
ontwerp Designdays, Nynke Visser