Houd rekening met je medemens en gedraag je!

​In dit blog vertelt de Rotterdamse lector Jeannette Nijkamp over haar ervaringen in Groninger hotels. Van zeecontainers tot Pipo-de-clown-caravans tot boten. Over vriendelijke recepties, goed verzorgde ontbijtjes en onvriendelijke gedragsregels.

Vanaf september 2019 ben ik lector Gezonde Stad bij het Kenniscentrum NoorderRuimte. Mijn onderzoek gaat over de invloed van de leefomgeving op de gezondheid van de inwoners van de stad Groningen. Soms krijg ik reacties van collega's als: "Daar is de lector Gezonde Stad, dus nu moeten we de trap nemen". Maar, ik ben niet van de gezonde-stad-politie. Ik wil mensen verleiden tot gezond gedrag door in te grijpen in de fysieke omgeving, zodat zij uit eigen vrije wil de trap nemen.

'Een gezonde stad is een stad met een gezonde leefomgeving, die als prettig wordt ervaren en uitnodigt tot gezond gedrag,' aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Een gezonde stad is dus niet voor iedereen hetzelfde.

In dit blog vertel ik over mijn persoonlijke ervaringen tijdens mijn kennismaking met Groningen de afgelopen maanden. Ik kom namelijk uit Rotterdam en verblijf drie dagen per week in allerlei verschillende hotels. Dat doe ik bewust, om de stad te leren kennen. Zo heb ik al geslapen in op elkaar gestapelde zeecontainers, in een Pipo-de-clown-caravan en op een boot. Meestal voel ik mij in deze hotels zeer welkom. De kamers zijn schoon, de mensen aan de receptie vriendelijk en het ontbijt is keurig verzorgd.

Sommige hotels besteden extra aandacht aan het creëren van een gastvrije inrichting. Zoals in een hotel waar ze het ontbijt serveren in de ruimte waar ook de receptie is. Die ruimte is gezellig ingericht, met aan de muur een bord met het woord 'welkom' in allerlei talen. Dit vormt een scherp contrast met het bord met gedragsregels dat in een ander hotel op de kamers hangt en een aantal geboden en verboden bevat, met als afsluitende tekst: 'Houd rekening met je medemens en gedraag je!' Toch ben ik verschillende keren in juist dit hotel teruggekomen. De medewerkers zijn namelijk vriendelijk, de locatie is centraal en de service en het eten in het bijbehorende restaurant zijn goed.

'Wat heeft dit allemaal te maken met een gezonde stad?', hoor ik je nu denken. Volgens het RIVM is een van de kenmerken van zo'n stad dat rekening wordt gehouden met de behoeften van alle huidige en toekomstige bewoners. Deze formulering klinkt nogal vaag en anoniem. Als we 'm echter wat SMART-er maken, komen we op de formulering dat jij en ik rekening houden met de andere inwoners van Groningen en dit laten merken in ons gedrag.
En laat dit nou precies zijn wat er op dat bord in die hotelkamers staat!
Dus hoewel die tekst op het eerste gezicht niet prettig op mij over komt – en waarschijnlijk ook niet op jou – is dit een cruciale boodschap in relatie tot het realiseren van een gezonde stad.

De komende jaren ga ik onderzoek doen naar interventies in de leefomgeving om mensen te verleiden tot gezond gedrag. Dit doe ik samen met allerlei partners en organisaties in Groningen, en vooral ook met de bewoners om wie het gaat.

En ook jou nodig ik uit om mee te denken en mee te doen, want een gezonde stad realiseer je samen!

Jeannette Nijkamp
Lector Gezonde Stad

{{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:
{{'LastModified_Dateformat' | i18n}} {{vm.newsItem.ModifiedDate | date:'longDate'}}

{{'AttachmentsWidget_Title' | i18n}}