Mark Mobach: 'Geef jonge mensen meer ruimte om zich vrijelijk te ontwikkelen'

​Lector Facility Management Mark Mobach staat in de spotlight. In Facto geeft hij zijn toekomstvisie op FM, deelt hij ervaringen en geeft hij een kijkje in zijn privéleven.

​Een greep uit het interview met Mark Mobach:

Waar zie jij kansen voor FM?
Bij jonge mensen. Zij moeten meer de ruimte krijgen om zich vrijelijk te ontwikkelen. Pers ze niet meteen in de blauwdruk van de organisatie, maar geef ze veel ruimte om zich te verbazen over de gang van zaken en te experimenteren met verbeteringen. Begin klein, en schaal op bij succes. Geef ze veel verantwoordelijkheid; neem ze volwassen en help waar nodig.

Het slim ontsluiten van de kennis van nieuwe generaties uit opleidingen helpt FM verder en is heel leuk om te doen! Creëer ontwikkeltrajecten, en laat ze eens samen met een hogeschool – er is er altijd wel een in de buurt – onderzoek doen. Leer er samen van en zorg dat het vakgebied daarmee beter wordt. Bedenk dat FM een buitengewoon belangrijk ecosysteem van de Nederlandse samenleving is. We dragen een deel van de samenleving.

Wat is het meest bijzondere project waar je ooit aan hebt gewerkt en waarom?
De op- en uitbouw van mijn Groningse en Haagse lectoraten, nu bijna tien jaar geleden. De geweldige steun van de Hanzehogeschool en De Haagse Hogeschool en de ruimte in de regio om onze kennis toe te passen. Dat was absoluut de basis voor de enorme waardering die ons ten deel is gevallen met de Deltapremie en de beoordeling als excellent. Wat we nu gebruiken om ons verder te ontwikkelen met onze praktijk- en kennispartners in de regio en bouwen aan innovaties in de zorg, kantoren en onderwijs.

Hoe ga je naar je werk en hoe lang doe je daarover?
Als het even kan op de fiets; 12 km enkele reis. Schone kleren mee en douchen. Haha, het is Groningen hè, hangt af van de wind! Ergens tussen de 30 tot 45 minuten.

Lees het volledige interview hier