Interprofessionele aanpak ondervoeding en sarcopenie gehonoreerd door ZonMw

​Interprofessionele aanpak ondervoeding en sarcopenie gehonoreerd door ZonMw

Het projectvoorstel "InterGAIN: Interprofessionele aanpak van (risico op) ondervoeding en sarcopenie bij thuiswonende ouderen" is gehonoreerd door ZonMw, in het programma Paramedische Zorg 2019-2022. Het doel van het InterGAIN-project is de meerwaarde van interprofessionele samenwerking tussen thuiswonende 65+ ouderen, huisartsen/praktijkondersteuners, wijkverpleegkundigen, diëtisten en fysiotherapeuten in de aanpak van (risico op) ondervoeding en sarcopenie te bepalen en onderbouwen, in relatie tot gezondheid, ervaren kwaliteit van zorg, werkplezier van professionals en kostenbeheersing (Quadruple Aim).

Ondervoeding en sarcopenie zijn complexe aandoeningen waarbij verschillende professionals zijn betrokken. Richtlijnen rondom ondervoeding en sarcopenie zijn echter onvoldoende geïmplementeerd in de eerste lijn en niet gericht op interprofessionele samenwerking. Knelpunten geuit door ouderen en professionals in de huidige zorg vragen om nauwe samenwerking tussen de eerstelijns professionals. Met de samenwerking tussen de regio's Drenthe, Friesland, Nijmegen en Amsterdam zal het InterGAIN-project de basis leggen voor een regionale interprofessionele eerstelijnsaanpak tegen (risico op) ondervoeding en sarcopenie bij thuiswonende ouderen in Nederland.

Het InterGAIN consortium bestaat uit: Hanzehogeschool Groningen, Alliantie Drentse zorg met ouderen, Coöperatie Plus Fysio Groep Drenthe U.A., Denktank 60+ Noord, Drentse Diëtisten Vereniging, Friese Huisartsen Vereniging, Geriatrie fysiotherapie netwerk Friesland, Hogeschool van Amsterdam, Huisartsenzorg Drenthe, Icare, Nederlandse Vereniging van Diëtisten, Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Geriatrie, Netwerk Dementie Drenthe, Nij Smellinghe ziekenhuis, Radboudumc, UMCG, Vereniging Diëtisten Geriatrie en Ouderen (DGO) en ZuidOostZorg.