Voeding en Allergie

​Voedselallergie en andere chronische allergische ziekten nemen pandemische vormen aan. Daarnaast komen ernstige reacties op allergenen steeds meer voor en ontstaan er nieuwe allergische ziekten. Voedselallergie is vaak niet te genezen en heeft grote impact op de kwaliteit van leven en positieve gezondheid van de patiënt. Daarentegen denken ook veel mensen ten onrechte dat ze een voedselallergie hebben. Kennis bij diëtisten over allergie schiet tekort.

{{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:
{{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:

De mogelijke verklaring van de toegenomen prevalentie en ernst van allergische ziekten ligt in een westerse leefstijl, die onder andere gepaard gaat met een veranderde samenstelling van onze voeding en afgenomen diversiteit van ons microbioom (massa van goede bacteriën, die onder andere in de darmen leven). Voeding in het jonge leven van het kind is van cruciaal belang voor een gezonde ontwikkeling van het microbioom en het immuunsysteem om een allergie te voorkomen. Ook op oudere leeftijd is voeding bij allergiepatiënten van belang om vitaler en met meer veerkracht met hun allergie oud te kunnen worden.

De IWP 'Voeding en Allergie' richt zich op vragen als: 'Hoe kan voeding een rol spelen bij de preventie van allergie?' en 'Verbetert gezonde voeding de gevoeligheid voor allergenen, ernst van symptomen, vitaliteit en kwaliteit van leven van patiënten met allergie?' Antwoorden worden gevonden door innovatief onderzoek met bedrijven en kenniscentra, op basis van unieke en vernieuwende hypotheses. De uitkomsten dragen bij aan vernieuwing van de opleiding Voeding en Diëtetiek.


De IWP 'Voeding en Allergie' is een initiatief van dr. Berber Vlieg-Boerstra, diëtist-onderzoeker OLVG en Vlieg & Melse Diëtisten, dr. Hanneke Oude Elberink, internist-allergoloog UMCG; Monique Weitering MBA, Programmamanager Voeding & Diëtetiek en dr. ir. Renate Heine, Hogeschooldocent Voeding en Diëtetiek met het lectoraat Ingredient Development (lector dr. Doede Binnema) en het Instituut voor Life Science and Technology (dr. Maaike Smelt).

{{'Opbouw_Title' | i18n}}

  • {{item.Title}}
    • {{child.Title}}

  • {{item.Title}}
    • {{child.Title}}

{{'Kernvakken_Title' | i18n}}

  • {{vak.Titel}}

{{'StudieInCijfers_Title' | i18n}}

{{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:

{{'Contact_Title' | i18n}}

{{'Contact_LabelAddress' | i18n}} {{addressLine}}
{{'Contact_LabelOffice' | i18n}} {{vm.office}}
{{'Contact_LabelAssistant' | i18n}} {{vm.name}} {{vm.name}}
{{'Contact_LabelPhone' | i18n}} {{vm.phone}}
{{'Contact_LabelEmailAddress' | i18n}} {{vm.emailDisplay}}
{{'Contact_LabelWebsite' | i18n}} {{vm.website}}

{{'ThemesWidget_Title' | i18n}}

{{"FocusAreas_Title" | i18n}}

{{'ResearchProject_InfoWidgetTitle' | i18n}}

{{'ThemesWidget_Title' | i18n}}

{{"FocusAreas_Title" | i18n}}

{{'EducationProfile_Title' | i18n}}

{{'EducationProfile_VWO' | i18n}}

{{'EducationProfile_HAVO' | i18n}}

{{'EducationProfile_MBO' | i18n}}

{{'Opleidingen_Title' | i18n}}

{{'Location_Title' | i18n}}

{{'Locations_Title' | i18n}}

{{vm.model[0].Title}}

{{vm.model[0].Street}}
{{vm.model[0].ZipCode}}  {{vm.model[0].City}}

{{'ContactInformation_Title' | i18n}}