Verslag 23 november 2010

{{'Article_PortalPlacedIn' | i18n}} {{vm.articleCollection.Items[0].SiteTitle}} {{'Article_Portal' | i18n}} {{'Article_PortalAt' | i18n}} {{vm.articleCollection.Items[0].Date | date:'fullDate'}}

​Het is half elf als Willem Muste bijna 60 belangstellenden welkom heet. Er hebben zich dan al allerlei plezierige en interessante gesprekken tussen de reünisten afgespeeld. Gesprekken die zich de hele dag verder tussen de bedrijven door en tijdens de lunch voortzetten.

Het ochtendprogramma speelt zich af in de conferentiezaal De Appel van de Hanzehogeschool. Johan de Jong, onderzoeker bij het Instituut voor Sportstudies van de Hanzehogeschool, laat ons als eerste spreker kennismaken met alle nieuwe ideeën over Healthy Ageing. Centraal in hun toegepast onderzoek staat het thema "van gezond opgroeien tot gezond oud worden". Dat zoiets makkelijker is bedacht dan gerealiseerd, wordt tijdens de inleiding goed duidelijk. 

 

  Bekijk alle foto's >>

Onderzoeksresultaten illustreren bijvoorbeeld heel scherp de sterke toename van obesitas, niet alleen in de USA, maar zeker ook in Nederland waarbij het Noorden er relatief slecht voorstaat. En ook is duidelijk dat Nederland bezig is met een inhaalrace ten opzicht van de USA. Bij een Body Mass Index (BMI) van meer dan 25 spreken we van overgewicht. Obesitas, waarvan sprake is bij een BMI van 30 of meer, draagt het grote gevaar in zich dat andere kwalen zoals hart- en vaataandoeningen, suikerziekte, gewrichtsproblemen, enzovoort bevorderd worden (wie zijn eigen BMI wil berekenen, raadplege bijvoorbeeld de website van het Voedingscentrum).

Er zijn nog maar weinig interventies die bewezen effectief zijn om de negatieve trend die bij alle (!) leeftijden voorkomt, te stoppen, laat staan terug te dringen. Het is wel bekend dat bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning (BRAVO) alle van invloed zijn op gezond oud worden. Het ene in positieve zin, het andere in negatieve zin. Johan accentueert het belang van goed theoretisch onderbouwd onderzoek en een multidisciplinaire aanpak. Recentelijk komt er ook meer aandacht voor de effecten die uitgaan van de omgeving. Helaas kosten onderzoek en interventies heel veel geld. Voor belangstellenden is meer informatie te vinden op de website van Healthy Ageing Netwerk Noord-Nederland (HANN) .

Na de koffiepauze kunnen we genieten van een inleiding van Peter Kooke, directeur van de Volksuniversiteit in Groningen. Hij heeft een PowerPoint presentatie meegenomen met heel veel verschillende tekeningen en schilderijen uit de kunstgeschiedenis, die op de een of andere manier een relatie hebben met leeftijd en ouder worden. We horen veel over de symboliek van bepaalde handelingen en voorwerpen op de diverse afbeeldingen. En zien ook hoe "oud" op schilderijen mooi kan zijn en bijvoorbeeld hoe het streven naar onsterfelijkheid tot uiting komt in de kunst. Bekende schilders zoals Cranach, Rembrandt, Caravaggio, Titiaan, Renoir, De Koning en Picasso passeren bij dit alles de revue. Het is tegelijkertijd een cursus "kijken naar kunst". Heel boeiend. 

Na de lunch gaat de groep in drieën uiteen. Drie oud collega's zijn bereid gevonden in een workshop te vertellen over hun hobby's dan wel passies waarvoor veel ruimte was gekomen na het stoppen van de werkzaamheden bij de Hanzehogeschool.

Workshop 1

Reizen en studeren in Rusland

Door Joop Bakker​

Joop vertelt hoe hij ertoe gekomen is om na de dood van zijn vrouw en een ernstige ziekte, te besluiten zijn leven een nieuwe wending te geven. Een mix van belangstelling voor reizen in combinatie met interesse in het buitenland en het leren van talen had hem doen besluiten Russisch (een wereldtaal) in het land van die taal, dus Rusland (en ook de Oekraïne) te gaan studeren. Het is voor hem een sport om zo goedkoop mogelijk te reizen en geschikte verblijfplaatsen (veelal aan universiteiten) te zoeken. En dat lukt met behulp van internet vaak wonderwel. Het was wel even slikken voor hem, want zijn medestudenten zijn nog jong. Het onthouden van het geleerde vergt heel veel herhaling en het zoeken van ezelsbruggetjes is daarbij een absolute must. Joop vertelt ons verder over de gecompliceerde grammatica en het Cyrillisch schrift. Daarnaast zien we mooie beelden van verblijfplaatsen, studiecentra, architectuur en kunst in de universiteitssteden waar hij heeft gestudeerd (St.Petersburg, Moskou, Kiev). Wie ook een reis naar en/of een studie in Rusland overweegt, krijgt veel tips.​

Workshop 2

Zeezeilen: van zoet naar zout water!

Door Klaas Schermer

Klaas vertelt ons over zijn mix van nieuwsgierigheid naar de weidse zee, het eindeloze uitzicht, de sfeer bij nacht of harde storm en daarbij altijd ook een beetje angst. 
Zeezeilen is niet iets, dat je zo maar even doet. Daarvoor zijn de risico's te groot en is er te veel voorbereiding vereist op verschillende terreinen zoals navigatie, het grondig kennen van je schip, de stroming en de veiligheidsmaatregelen aan boord. En ook dan is een uitvoerige serie cursussen niet voldoende om veilig door de sluis naar buiten te gaan. Een betere aanpak bestaat uit "eerst regelmatig met andere meer ervaren mensen mee gaan varen." 

We maken kennis met een groot assortiment aan noodzakelijke spullen, zoals zeilkleding, veiligheidslijnen, opblaasbaar reddingsvest, kompas, kaarten en navigatielinialen. Op de moderne gps alléén mag je niet zo maar vertrouwen. Het spul is in een watersportzaak al snel peperduur, waarschuwt Klaas. 
De dia's tonen ons de grote contrasten van het weer: een harde storm met over het dek spoelend water vlak bij IJmuiden en daarna een impressie op het wad: goudgele avondzon langs zijn drooggevallen schip dat wijd uitsteekt boven de zandbank en daarnaast de prielen met snel wegstromend water. 

Klaas is gek op kimkiel- schepen, schepen die twee kielen onder de romp hebben. Ze wijzen beiden schuin zijwaarts naar beneden. Het fijne is, dat ze de boot prima rechtop houden, wanneer je boven een zandbank voor anker gaat en de boot bij eb langzaam laat zakken op het zand. 

Wanneer de collega's de smaak te pakken krijgen, gaan de verhalen meer naar de details. Het wordt al snel persoonlijk wanneer blijkt, dat er meer zeevarenden onder de aanwezige collega's zijn: we bespreken de risico's op zee, de voordelen van kunststofschepen en de soms spannende relaties met de beroepsvaart. Het wordt een boeiende uitwisseling van ervaringen.

Workshop 3 

Leven is beleven: boeken die herinneren 

Door Josephine Banens

​​Josephine vertelt dat ze al jaren zelf boekjes maakt. Persoonlijke boekjes. Soms alleen, ook met andere kunstenaars. Ze vertelt hoe ze hier toe is gekomen en legt uit dat dit voor iedereen haalbaar is. Het kan van grote waarde zijn, omdat vaak unieke documenten ontstaan. Je kunt een reisverslag maken, een verhaal, gedichten, wat je maar wilt. Je kunt ze maken voor een vriend of vriendin, een kind of een kleinkind. Het is een kwestie van durven en gewoon beginnen. Het devies van Josephine is dus: 'Maak je eigen boek'. Ze heeft voorbeelden meegenomen van wat ze in de afgelopen jaren heeft gemaakt. Die gaan van hand tot hand en zien er fantastisch uit. Er zijn heel kleine boekjes bij, van een in vieren gevouwen stukje karton, bundeltjes met gedichten, uitklapbare boekjes, boekjes met prachtige kaften, tekeningen en vaak is het papier door Josephine zelf gemaakt. Ze bespreekt de mogelijkheden van inbinden en lijmen en geeft het advies om altijd een dummy, een voorbeeldboekje te maken en te werken met heel kleine oplagen.

Zo bespreekt ze nog een aantal adviezen. In de hand-out die ze meegeeft staan ook boeken genoemd met nadere informatie en winkels die de benodigde materialen verkopen. De workshop levert veel enthousiaste en bewonderende reacties op. Josephine is altijd bereid tot hulp en advies bij teksten en/of poëzie schrijven en papier maken. Telefoon: 06 20973352, mail: makeapoint@planet.nl

Foto's

Bekijk hier​ de foto's van de bijeenkomst.

 


{{'DocumentsWidget_Title' | i18n}}

{{'DocumentsWidget_FileAndFolders' | i18n}}
{{'DocumentsWidget_Modified' | i18n}}

{{'FooterNav_RelatedPagesHeader' | i18n}} {{tab.Title}}

{{category.Title}}

{{category.Title}}

{{'AttachmentsWidget_Title' | i18n}}

{{'AttachmentsWidget_Intro' | i18n}}