EPI-kenniscentrum gestart met training Communicatie en gedrag in aardbevingsgebieden

EPI-kenniscentrum is deze week gestart met het geven van trainingen ‘Communicatie en gedrag in aardbevingsgebieden’.
​​Op dit moment volgen zo’n 200 vaklieden uit de bouwbranche de training; dit aantal groeit naar verwachting richting 1.000 vaklieden. Deze eerste training dient als pilot, de volgende trainingen worden op dit moment ontwikkeld. EPI-kenniscentrum is een initiatief van het Alfa-college, de Hanzehogeschool Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen en speelt een belangrijke rol in de transformatie en het aanbieden van kennis die nodig is om aardbevingsbestendig te (ver)bouwen en innoveren.

EPI-kenniscentrum en Centrum Veilig Wonen werken samen in Erkenningsregeling
Het is van groot belang dat de aardbevingsschades adequaat en vakkundig worden hersteld. Hiervoor heeft Centrum Veilig Wonen (CVW) een Erkenningsregeling opgesteld die zich richt op het ontwikkelen van vakmensen. Doel hiervan is enerzijds de kwaliteit van bevingsbestendig (ver)bouwen en anderzijds een goede communicatie richting bewoners. Inmiddels hebben ruim 800 bedrijven zich bij CVW aangemeld voor de voorlichtingsavonden rondom de Erkenningsregeling. Binnen de Erkenningsregeling is de training ‘Communicatie en gedrag in aardbevingsgebieden’ verplicht. Na het met goed gevolg afleggen van deze training ontvangt de deelnemer een certificaat, welke wordt opgenomen in het Erkenningsregister van CVW.

Training Communicatie & gedrag in aardbevingsgebieden
De training wordt verzorgd door het EPI-kenniscentrum en wordt gegeven aan bouwplaats- en kaderpersoneel en aan schade-experts. De training gaat uitgebreid in op het (leren) herkennen van verschillende emoties bij bewoners en hoe hier op een goede manier mee om te gaan. Daarnaast is er ruimte om eigen voorbeelden in te brengen en met collega’s te praten over elkaars ervaringen. De trainingen zijn ontwikkeld in samenwerking met Alfa-college, Hanzehogeschool Groningen Professionals en Bedrijven, BureauBEYOND en de Techneut. Laatst genoemde heeft in 2014 een succesvolle pilot gedraaid bij Bouwbedrijf De Boer uit Groningen en BV Bouwbedrijf Kooi uit Appingedam.

Voor en door bewoners
De lokale vakmensen die zich voor de Erkenningsregeling aanmelden, wonen dikwijls in de aardbevingsregio. Trainer Johannes Noor: “enthousiaste eerste reacties, de deelnemers zijn blij binnenkort als erkend vakman (m/v) aan de slag te kunnen om de mensen in Groningen te kunnen helpen”. Harry Oosting en Johannes Noor zijn als trainer vanuit de Techneut en bureauBEYOND verbonden aan EPI-kenniscentrum. “Door de intensieve samenwerking die nu ontstaat met CVW, de bouwbedrijven en andere partners, kunnen wij snel schakelen en kennis en ervaringen bundelen”, stelt Jeroen Rijnhart. Hij staat aan het roer van EPI-kenniscentrum. “CVW vindt het op juiste wijze communiceren met de bewoners essentieel in het proces van schadeherstel en-preventie in het aardbevingsgebied”, vult Jan Emmo Hut aan. Hij is directeur Erkenningsregeling bij CVW.