Studenten winnen Hanseatic City Challenge

​Het Hanze Team Groningen heeft de Hanseatic City Challenge gewonnen tijdens de internationale Hanzedagen in Kampen. Het team bestaat uit Julia, Jeroen en Casper die afstuderen op het onderwerp 'verbetering van het klimaat in steden' bij lectoraat Ruimtelijke Transformaties en werken samen met de Gemeente Groningen.

Hanseatic City Challenge:

Hoe kunnen we onze Hanzesteden beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering? Dát is de vraag die centraal staat tijdens de Hanseatic City Challenge. Tijdens de internationale Hanzedagen in Kampen op 15 en 16 juni gingen studententeams in een pressure cooker aan de slag met een challenge van hun stad. Deze challenge gaat over hoe hun Hanzestad om kan gaan met uitdagingen ten gevolge van klimaatverandering.

Idee Hanze Team Groningen

Het idee van het Hanze Team Groningen heeft te maken met de sponswerking van gevels van gebouwen in Hanzesteden. Door die te vergroten wordt ervoor gezorgd dat het water langer vastgehouden wordt. Dit zorgt er op een creatieve manier voor dat er functies bijkomen, als: waterberging (opvang van water bij hevige neerslag voor drogere perioden), bewustwording van effecten van klimaatsverandering en kunst (beleving van Hanze-erfgoed). Bijkomend voordeel is dat het regenwater wordt opvangen en daarna gebruikt kan worden voor het voeden van planten in de stad of voor het schoonmaken van pleinen na bijvoorbeeld marktactiviteiten.

Finale

De jury bestond uit afgevaardigden van de Rabobank, Tauw, BPD en Bert Boerman, gedeputeerde van de provincie Overijssel. Het idee werd gepitcht aan de aanwezigen van de internationale Hanzedagen (ca 300-500 mensen) en is hier te zien:

Fotoverslag: