Muziek en het brein: Symposium 'Onderwijs & Improvisatie' 6 februari

​Het lectoraat Lifelong Learning in Music van het Prins Claus Conservatorium organiseert op maandag 6 februari 2017 een symposium met als onderwerp 'Onderwijs & Improvisatie.' Dit gebeurt ter gelegenheid van de promotie van onderzoeker en pianist Robert Harris, die promoveert op een fMRI studie naar hersenactivaties bij improviserende en niet-improviserende musici. Het symposium vindt plaats in het Groninger Museum van 10.30 tot 15.00 uur en is vrij toegankelijk.

In het promotieonderzoek van Harris werden verschillen gevonden in de hersenactivaties voor improviserende en niet-improviserende musici. Deze verschillen hebben betrekking op de motorische vaardigheid en de herkenning van handelingen tijdens het spelen. Tijdens het symposium staat de vraag centraal wat deze verschillen betekenen voor het muziekonderwijs: hoe kan de docent in de leskamer hierop concreet inspelen in zijn/haar onderwijs en wat betekenen de onderzoeksresultaten voor het leren bespelen van een muziekinstrument?

Sprekers tijdens dit symposium zijn Bert Mooiman, docent Koninklijk Conservatorium; Sietze de Vries, winnaar Orgelimprovisatie Concours Haarlem; Leon Mennen, gitarist en docent harmonieleer; Hans van Regenmortel, violist en (mede)auteur van 'Klanksporen, Breinvriendelijk Musiceren' en Prof. dr. Marc Leman, Universiteit van Gent.

 
Programma symposium
10.30     Inloop met koffie/thee
11.00     Opening symposium door Robert Harris
11.10     Sietze de Vries 'Nootzaak?'
11.40     Hans van Regenmortel 'Harmonie voor emotionele domoren: Over het ontwikkelen van een intuïtie voor tonale harmonie'
12.30     Lunchpauze (improvisatie en doorlopende powerpoint promotieonderzoek in de zaal)
13.20     Bert Mooiman 'Improvisatie en gehoortraining voor zangers en bespelers van eenstemmige instrumenten'
13.50     Leon Mennen 'Improvisatie: kennis  +  imitatie'
14.20     Marc Leman geeft een reactie vanuit het perspectief van de 'lijfelijke' muziekcognitie
15.00     Einde

Meer informatie over het symposium

{{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:
{{'LastModified_Dateformat' | i18n}} {{vm.newsItem.ModifiedDate | date:'longDate'}}

{{'AttachmentsWidget_Title' | i18n}}