Alumnus Hanzehogeschool Groningen vaart wereld rond met wind, water en zon

​Op een zelfvoorzienend zeiljacht de wereld rond. Niels Tammeling gaat samen met zijn beste vriend Tjerk Zweers drie jaar reizen om de bewustwording van duurzame energie te vergroten. Tijdens de reis gaan zij plastic recyclen en medische hulp aanbieden op verafgelegen plekken. Het moet en het kan anders vinden zij.

Vier jaar geleden kochten de vrienden een zeilboot om op te wonen. Ze richtten de stichting Trintella4Green op en daarnaast een zeilschool. Inmiddels hebben ze hun schip af en vertrekken in september 2017. Ondertussen sparen ze hard om een documentaire te maken over hun bijzondere project. Door middel van deze documentaire willen ze hun boodschap overbrengen, kennis delen en tegelijkertijd mensen inspireren. Ook wordt de film gebruikt voor het techniekonderwijs op basis- en middelbare school.

Tijdens zijn studie werktuigbouwkunde aan de Hanzehogeschool Groningen kwam Niels Tammeling in aanraking met duurzame energie. Hij bouwde de boot om tot een volledig zelfvoorzienend eiland. Zijn doel was om zichzelf te allen tijde te kunnen redden. Zo wekt hij op verschillende manieren energie op, maakt zijn eigen drinkwater aan boord en monitort alles wat er gebeurt. Tijdens de reis is dit live te volgen op de website. Hij ontwikkelde zijn eigen plasticrecycle-machine met de kennis die hij heeft opgedaan tijdens zijn studie en bij EnTranCe, het energietransitiecentrum van de hogeschool.

Niels en Tjerk bieden op One Planet Crowd met crowdfunding verschillende pakketten aan. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen naam op hun boot zetten, of zij sturen je een persoonlijk kaartje. Ook kun je een stuk meevaren op hun zeiljacht voor of tijdens de reis.

Kijk hier naar het filmpje dat HanzeMag maakte.