Studentervaringen met digitale studieboeken

​​Studenten van de Hanze nemen dit studiejaar deel aan de pilot eStudybooks met digitale studieboeken. De eerste resultaten zijn bekend.

Aan de proef doen eerstejaarsstudenten mee van de opleidingen Verpleegkunde, HBO-ICT, Marketing Management, Commerciële Economie en Financieel Economisch Management.

Resultaten enquête

Bijna 300 studenten hebben deelgenomen aan de enquête. Tweederde van de studenten heeft kennis genomen van eStudybooks. Studenten die een abonnement hebben afgenomen doen dit omdat het goedkoper is, ze de boeken altijd bij de hand hebben en ze niet met een zware tas hoeven te sjouwen. Studenten die niet een abonnement hebben afgenomen geven aan liever niet te leren of te lezen vanaf een scherm of ze hadden al papieren boeken gekocht. Van de studenten die nog geen kennis hadden genomen of geen abonnement hebben afgesloten, geeft het merendeel aan dit helemaal niet te willen. Een andere groep geeft aan dit te overwegen wanneer de boeken ook offline beschikbaar zijn of per stuk te bestellen. In totaal maken nu 160 studenten gebruik van eStudybooks. Dat is 11% van het totaal aantal studenten van de vijf deelnemende opleidingen. De opleiding met het grootst aantal afgenomen abonnementen is FEM. De werving door de SLB'ers tijdens de introductieweek in combinatie met berichtgeving via mail en internet blijkt zeer effectief.

Toekomst

De pilot voor de vijf deelnemende opleidingen wordt voortgezet, met uitbreiding naar het tweede, derde en vierde studiejaar. Daarnaast wordt gekeken naar andere opleidingen of het aanbieden van digitale boeken lucratief is voor studenten.

Meer informatie
De Hanzehogeschool Groningen doet de pilot eStudybooks samen met SURF, BUKU en diverse uitgeverijen. Meer informatie is verkrijgbaar bij projectmanager Bert-Jan Klaren.