Met jouw kennis help je ziektes op te sporen én sta je aan de basis van de oplossing

  • Bachelor
  • Voltijd
Twee studenten van de opleiding Medische Diagnostiek op het laboratorium

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek - Medische Diagnostiek

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
  • Aarde en Milieu
  • Sport en Gezondheid
  • Techniek

Ben jij geïnteresseerd in de gezondheid van mensen? Houd je van ontdekken en onderzoeken? Wil je ziekmakende bacteriën of virussen opsporen of werken aan nieuwe manieren om ziektes te genezen? Kies dan voor de studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek! Je kunt kiezen uit afstudeerrichtingen (majors) Medische Diagnostiek of Biologische en Medische Research. Op deze pagina vertellen we je alles over de major Medische Diagnostiek.

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn ...

Sla over
  • Anita Spanjer-Van Dijk

    Docent

    Docent Anita Spanjer-Van Dijk
  • Titia Vrenken

    Docent

    Docent Titia Vrenken
  • Lennart Meijerink

    Praktijkdocent

    Docent Lennart Meijerink
  • Rozemarijn Kox

    Praktijkdocent

    Docent Rozemarijn Kox
  • Wouter ter Veer

    Praktijkdocent

    Docent Wouter ter Veer
  • Inge Wiering

    Magazijnmedewerker

    Magazijnmedewerker Inge Wiering

Over deze studie

Diagnoses stellen

Medische Diagnostiek is een specialistische opleiding waarbij je van alles te weten komt over de gezondheid van mensen en het stellen van diagnoses. Tijdens deze praktische opleiding leer je het lichaam van binnen en buiten kennen in theorielessen, en ga je in het laboratorium aan de slag met verschillende analyses die je kunt gebruikt om weefsels en bloed van patiënten te analyseren. Zo werk leer je hoe je samen kan werken met artsen om erachter te komen of iemand een infectie heeft of misschien een erfelijke ziekte.

Samen met het werkveld

Deze opleiding wordt georganiseerd in een unieke samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), CERTE en andere ziekenhuizen in het Noorden. Een deel van de opleiding vindt ook plaats in een van deze ziekenhuizen, dus je maakt meteen kennis met het werkveld.

Waarom kiezen voor Medische Diagnostiek aan de Hanzehogeschool?

  • Werken met de nieuwste technieken
  • Bijdragen aan gezondheid van mensen
  • Praktijkgericht
  • Goede baankansen
  • Een actieve en gezellige studievereniging
Medische Diagnostiek 2021 1.jpg
  • Feiten & Cijfers

    Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl.

    Studiekeuze123 verzamelt feiten en cijfers over alle majors van deze opleiding. De getoonde feiten en cijfers vormen dus een totaalbeeld van deze majors.

    Ga naar Studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1

In het eerste jaar begin je je reis door het lichaam en maak je kennis met verschillende organen en de bijbehorende processen, leer je hoe de gezonde mens functioneert en wat er kan gebeuren als iemand ziek wordt. De theorie hierover pas je meteen toe in het practicum, waar je vaak samen met je medestudenten aan projecten werkt. Daarnaast leer je in het eerste jaar ook meer over de opleiding en het werkveld, zodat je een goed beeld hebt van waar je met deze opleiding terecht kunt komen. En je kunt aan het eind van het jaar een keuzemodule kiezen om nieuwe vaardigheden op te doen, bijvoorbeeld van chemie of bio-informatica, of je kennis te verdiepen.

Jaar 2

Op dit moment zijn we bezig met het vernieuwen van het onderwijs in het tweede en derde jaar van de opleiding. Hieronder vind je informatie over de oude opzet, zodra we meer weten over de precieze opzet van het nieuwe curriculum zullen we de site updaten.

Nadat je in de propedeuse de basis hebt gelegd voor de laboratoriumvaardigheden en de kennis van de gezonde mens, krijg je in het tweede jaar te maken met de diagnostische testen die in ziekenhuizen uitvoeren. Je krijgt dus te maken met de patiënten en onderzoekt wat de oorzaak is van de ziekte. Er zijn bij Diagnostiek verschillende onderwerpen:

  • Medische Genetica (vaststellen van erfelijke ziektes)
  • Medische Microbiologie (bacteriële infecties opsporen)
  • Klinische Chemie/Hematologie (meten van biomarkers)
  • Pathologie/Cytologie (over tumorcellen)

Jaar 3

In het derde jaar ga je werken aan projecten met vraagstellingen vanuit het UMCG, CERTE en andere instellingen. Je voert ook enkele metingen in het ziekenhuis uit. Zo vergroot je je kennis binnen de verschillende diagnostische laboratoria en leer je nauwkeurig rapporteren aan de arts. Elk diagnostisch laboratorium heeft een eigen karakter of cultuur, dus het is aan jou om te ontdekken waar je je het meest thuis voelt. Daarnaast heb je nog twee dagen in de week theorie op de Hanzehogeschool. In de tweede helft van het derde studiejaar kies je een minor, een verbredende of verdiepende pakket van vakken rondom één onderwerp, zoals Medische Diagnostiek, Bio-informatica of Food Ingredients & Health. Deze minoren kun je in overleg ook in het buitenland uitvoeren.

Jaar 4

In het vierde jaar volg je geen lessen meer op de Hanzehogeschool. De eerste vijf maanden ga je op stage. Je leert alle ins en outs van het door jou gekozen diagnostisch laboratorium. Vervolgens ga je vijf maanden aan de slag met een afstudeeropdracht. De resultaten hiervan presenteer je in een eindverslag. Deze projecten kun je in overleg ook in het buitenland uitvoeren.

Na je studie

Doorstuderen

Na je bacheloropleiding Medische Diagnostiek kun je verder studeren voor de titel Master of Science door het volgen van een masteropleiding. Je kunt onder andere terecht bij een master op de Hanzehogeschool, zoals de Master Data Science for Life Sciences, of een master volgen aan een universiteit.

Studenten van de opleiding Medische Diagnostiek die doorstuderen, kiezen vaak voor:

  • Master Data Science for Life Sciences, Hanzehogeschool Groningen
  • Master Biomedical Sciences, Rijksuniversiteit Groningen

Aan het werk

Na de bachelor Medische Diagnostiek krijg je de graad Bachelor of science en kun je aan de slag bij onderzoeksinstellingen, bedrijven of ziekenhuizen. Deze opleidingsroute leidt je op tot medisch diagnostisch analist en je werkveld ligt dan ook meestal binnen een medisch diagnostisch laboratorium van een ziekenhuis. Waar je ook aan kan denken als een toekomstig beroep is het patiënt-gerelateerde onderzoek of de meer commerciële hoek, bijvoorbeeld als sales-engineer bij een producent van diagnostische laboratorium apparatuur. Voorbeelden van functies zijn:

  • Medisch diagnostisch analist
  • Sales­ engineer diagnostische bepalingen ­
  • Tester van geneesmiddelen
  • Kwaliteitsmedewerker

Toelatingseisen

  • Direct toelaatbaar

  • Toelaatbaar met eisen t.a.v. 2 vakken

  • Toelaatbaar met eisen t.a.v. 3 vakken

Aanmelding & Inschrijving

Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan vóór 1 mei aan voor de studie via Studielink. Meld je je voor die datum aan, dan heb je het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om te worden toegelaten tot de studie, mits je voldoet aan de wettelijke (en eventueel aanvullende) toelatingseisen.

Meld je je ná 1 mei aan, dan is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Neem je niet deel aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan de opleiding je inschrijving weigeren. Om vanaf het begin van het studiejaar ingeschreven te staan, moet je je uiterlijk vóór 1 september aanmelden.

Studiekeuzecheck

Om te zorgen dat de opleiding echt bij je past bieden wij iedere student die zich aanmeldt een studiekeuzecheck aan. De check bestaat uit een online assessment en een gesprek. Als je je na 1 mei aanmeldt zijn beide onderdelen verplicht. Aan de hand van de resultaten krijg je van ons een studiekeuzeadvies. Hiermee kun je zien of je goed matcht met de opleiding van je keuze, waardoor de kans groter is dat je straks op tijd én met succes je studie afrondt.

Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Aanvullende studiekosten

Voor deze opleiding moet je verschillende boeken aanschaffen. In het eerste jaar kost dit ongeveer 300 euro, maar het is ook mogelijk om de boeken tweedehands te bestellen. Daarnaast heb je ook een aantal spullen nodig zoals een labjas, een snijset en logboeken. Deze kun je tijdens de introductie kopen, en de totale kosten hiervoor bedragen (afhankelijk van je opleiding) maximaal 100 euro.

Medische Diagnostiek 2022 4.jpg

Interessegebieden

  • Aarde en Milieu
  • Sport en Gezondheid
  • Techniek
Meld je aan via Studielink