Roze Zaterdag: Vier de liefde!

  • Nieuws
Olga Mercer.jpeg
roze zaterdag praalwagen

Op 22 juni host Groningen voor de derde keer Roze Zaterdag. De dag waarop we diversiteit, liefde en acceptatie vieren. De Hanze loopt dit jaar mee met de Pride Walk. We willen laten zien dat we staan voor gelijkwaardigheid en respect voor alle individuen. We moedigen iedereen aan om mee te lopen met de parade. De Walk begint om 11.30 op de Ossenmarkt.

Tekst: Nathalie Meeuwsen en Loes Vader
Foto's: Marnix Hoekman

Samenwerking met Paradigm

Susanne Luurs, oud-student en docent aan Academie Minerva, en Hanna van Koldam, afgestudeerd aan de Academie voor Popcultuur en sinds anderhalf jaar verantwoordelijk voor de kunst, decoratie en de performance artiesten bij Paradigm, werken aan het vormgeven van de pridewagen op het Suikerunieterrein. “We hebben sowieso een hechte samenwerking met Minerva”, vertelt Luurs. “Het is hier voor kunststudenten een paradijs, een vrijplaats waar je alles kan maken. Decorbouw, lichtdesign, performances, schilderingen… We willen de jonge makers uit de stad een plekje geven, de groei van jonge mensen ondersteunen. Dit een perfecte speelplaats.”

“Iedereen werkt samen om dit feestje - dat gaat over accepteren wie je bent, je imperfecties omarmen en mogen zijn wie je bent – vorm te geven. Paradigm is gebouwd op de queer scene. Iedereen is bij ons welkom en dat willen we laten zien op dit soort momenten. Terwijl het ook een protest is, het is nog steeds nodig om je uit te spreken. Samen zijn, van de muziek genieten, verbonden zijn, laten zien dat je je krachten bundelt, dat is zo’n bijzonder gevoel. Iedereen die meedoet aan de parade gaat dat voelen, ook het publiek dat aan het winkelen is. We moeten het samen doen, helemaal in deze tijd. Vier de liefde en zoek verbinding”, besluit Hanna van Koldam. “Music is the Answer…”

Er zit muziek in de Pride

Olga Melcer ontwierp de panelen die de Pride praalwagen van de Hanze dit jaar versieren. Melcer kwam vanuit Polen naar Groningen om Design te studeren aan Academie Minerva. Over deze verhuizing zegt ze: "Ik wilde werken in een creatieve en diverse omgeving wat in mijn land niet mogelijk was destijds, dus wilde ik heel graag Nederland verkennen. Ik had veel gehoord over de diversiteit en de vrijheid die kunstenaars in dit land hebben, wat ik tijdens mijn bachelor zelf ook heb ervaren. Ik blijf hier zeker met mijn vriendin", zegt ze beslist. Volgens Melcer is Pride voor haar een manier om zich veilig te voelen en zichzelf te uiten. "Ik geloof dat iedereen, ongeacht geslacht of interesse, moet kunnen houden van wie ze houden."

Over het ontwerp voor de panelen van de praalwagen zegt ze: "Ik wilde mijn eenvoudige stijl in pasteltinten combineren met de sterke technostijl van Paradigm, maar met een queer draai eraan.” Melcer’s project Lovebite is genomineerd voor de Minerva Award voor Design. Haar werk is te zien is tijdens de
Graduation Show in SPOT/Oosterpoort van 15 tot en met 20 juni.

Trots op onze diversiteit

Ook Collegelid Annemarie Hannink loopt Roze Zaterdag mee in de Pride Walk. “We lopen als Hanze mee omdat we vinden dat iedereen er mag zijn en iedereen er toe doet. Samen kunnen we laten zien dat we trots zijn op onze diversiteit. Zelf zal ik, voor het eerst, ook meelopen in de Pride Walk en ik hoop dat velen aansluiten. Ik loop mee als mezelf, dus niet anders gekleed dan anders, want iedereen mag er zijn op de manier die prettig is voor jezelf, maar ook respectvol is naar anderen.”

Schminkteam

Het schminkteam van de Hanze staat in Fuchsia Roze overall klaar om mensen te kleuren en te glitteren tijdens de Pride Walk en bij Drag me to the A. Studenten en medewerkers van de Pedagogische Academie schilderen op verzoek regenboogkleuren, glitters en hartjes op gezichten en handen om liefde te verspreiden en te laten ze zien dat het oké is om te zijn wie je bent.

Drag me to the A

Speciaal voor de LHBTQ+gemeenschap van de Hanze, Noorderpoort en Terra én voor iedereen die staat voor gelijkheid en diversiteit, ontvangt tijdelijk directrice van Museum aan de A, Lola Lasagna, je op Roze Zaterdag tussen 16.00 en 20.00 uur in haar prikkelende diversiteitsparadijs. Samen met haar vriendinnen zorgt ze voor weergaloze, spetterende shows op de binnenplaats van het museum.

Wil je meer weten over Roze Zaterdag in Groningen?

Bezoek de website

Interessegebieden

  • Gedrag en Maatschappij