Why Care More

 • Onderzoeksproject
Biobased.jpg

​De overgang naar een duurzame samenleving is een grote uitdaging voor Nederland: de gaswinning in Groningen die wordt stopgezet vanwege de aardbevingsproblematiek, de klimaatdoelen om de CO2-uitstoot te verminderen en de gelijktijdige groei van de vraag naar en het aanbod van elektriciteit in de samenleving.

Projectomschrijving

​​​In de energietransitie kan groen gas, biogas dat geschikt is gemaakt voor het Nederlandse gasnet, een grote rol spelen op voorwaarde dat er voldoende groen gas wordt geproduceerd. Een urgente uitdaging waar het project Why Care More (Waste, Hydrogen and Carbon Dioxide: improved Reactors and Micro- organisms for Renewable Energy applications) aan bij gaat dragen. 

Het onderzoek wordt geïntegreerd met minstens vijf verschillende curricula van de Hanzehogeschool Groningen op  bachelor- en masterniveau. Naast de Hanzehogeschool zijn verschillende partners bij het project betrokken, te weten de Rijksuniversiteit Groningen, New Energy Coalition, GasTerra, Provincie Drenthe, BioclearEarth, DMT Environmental Technology en ENKI Energy. De partijen dragen zelf ook bij aan het onderzoek: de totale omvang van het project is 1.5 miljoen euro.

Vraagstelling

Gezien de verwachte druk op biomassa moet de opbrengt van groen gas uit moeilijk te verwerken biomassa vergisting omhoog.  Er wordt in dit project onderzoek gedaan naar een efficiëntere benutting van nu nog moeilijk te verwerken biomassa.

Doel

Met het project levert het lectoraat een bijdrage aan de ontwikkeling van een geschikte infrastructuur voor onderzoek naar en onderwijs over de productie van groen gras uit biomassa. Alle partijen willen graag door middel van dit onderzoek bijdragen aan een efficiëntere benutting van nu nog moeilijk te verwerken biomassa.

Samenwerkingspartners

Bioclear Earth.png

Bioclear earth

Bioclear earth
DMT Environmental Technology.png

DMT Environmental Technology

DMT Environmental Technology
Enki Energy.jpg

Enki Energy

Enki Energy
GasTerra.jpg

Gasterra

Gasterra
New Energy Coalition.jpg

New Energy Coalition

New Energy Coalition
Provincie Drenthe.png

Provincie Drenthe

Provincie Drenthe
Screenshot 2022-11-03 at 14.08.14.png

Radicale vernieuwing zorg

Radicale vernieuwing zorg

Onze mensen

Sla over
 • Jan-Peter Nap

  Lector Life science and renewable energy

  Jan-Peter Nap - Lector Life Sciences & Duurzame Energie Hanzehogeschool Groningen.jpg
 • Jan-Jaap Aué

  Lector Energietransitie

  profielfoto-jan-jaap.png
 • Gert Hofstede

  Onderzoeker

 • Mathilde van Dijk

  Onderzoeker

 • Arjan Kloekhorst

  Onderzoeker

  Arjan Kloekhorst.jpg
 • Marije Nienhuis

  Projectondersteuner

 • Jan Bekkering

  Onderzoeker

Thema's