Ondernemende studenten in de prijzen

  • Nieuws
2024.06.06 - Hanze Finale - Selectie 1 - Ravi Steneker-7.jpg
2024.06.06 - Hanze Finale - Selectie 1 - Ravi Steneker-2.jpg

Bij de Hanze, de Rijksuniversiteit Groningen, Het Alfa-College en Noorderpoort is stimuleren van ondernemerschap bij studenten een belangrijk thema. Dat dit streven veel oplevert bleek 6 juni toen zowel de Rabo Ondernemersprijs als ‘Anner Award’ werden uitgereikt. Het event ‘Take Your Business to the Stage’ is dit jaar voor het eerst een samenwerking tussen hbo, wo en mbo, met Alfa-college en Noorderpoort als deelnemende mbo-scholen.

Fotobron: Ravi Steneker

De Rabo Ondernemersprijs, een prijs ter waarde van 10.000 euro voor studenten met een ondernemershart, is uitgereikt aan Albird. De Anner Award ter waarde van 10.000 euro ging naar Customado. Beide ondernemers pitchten hun startups glansrijk voor Groningse ondernemers, studenten, docenten en andere geïnteresseerden tijdens de finale van Take Your Business to the Stage in het Forum Groningen op donderdag 6 juni 2024.

Winnaar Rabo Ondernemersprijs

Albert Duursma is eigenaar van Albird en student van minor De Noorderlingen. Albird heeft een achtergrond in de horeca en ervaring met HACCP. In de horeca zijn bedrijven verplicht veel registraties bij te houden voor voedselveiligheid (HACCP), wat tijdrovend is en vaak wordt vergeten. Albird automatiseert deze temperatuurregistratie met slimme sensoren, zodat bedrijven zich hier nooit meer zorgen over hoeven te maken. Duursma: "Gemiddeld besparen ondernemers 2100 euro per jaar, plus alle tijd die altijd aan HACCP-administratie werd besteed. Doordat je niet meer dagelijks de temperaturen hoeft bij te houden, bespaar je tijd die je kunt besteden aan klanten en je bedrijf.’"

Winnaar Anner Award

Sietse van der Wal is eigenaar van Customado en student aan de Hanze. Customado is een eenmanszaak opgericht in december 2022, die gespecialiseerd is in het maken van luxe handvatten voor kamado barbecues. Sietse van der Wal: "Bij Customado maken wij hoogwaardige houten handvatten voor de populaire kamadobarbecues zoals Big Green Egg en The Bastard. Daarnaast bieden wij ook de mogelijkheid om het handvat te laten personaliseren, wat zorgt voor een nog luxere uitstraling. Dit maakt ze de perfecte upgrade of het ideale cadeau voor kamado-eigenaren en bedrijven die hun logo op een unieke manier willen presenteren. Door middel van aandacht voor detail en hoogwaardige materialen streven we ernaar om de beste kwaliteit te bieden en onze klanten tevreden te stellen."

Uit de aanmeldingen selecteerde een jury tijdens de halve finale op 14 mei, die in de vorm van korte pitches heeft plaatsgevonden, 6 finalisten. De 3 finalisten voor de Rabo Ondernemersprijs pitchten tijdens de finale hun bedrijf aan een professionele jury, bestaande uit: Carlo Ezinga (Directeur Coöperatieve Rabobank), Harjan van der Linde (Startup & Scale-up Banker Rabobank Noord & Oost Nederland), Ed Huibers (Chief Commercial Officer at World Wide Lighting), Max Smit (Owner Scherper Strategie) en Jordy Oosterveld (Co-owner Fonky). De 3 finalisten van de Anner award pitchten hun bedrijf door middel van een korte video, gefilmd door Joran Doornbos (Thornvisuals).

De jury was enthousiast over de zes finalisten, die enorme stappen hebben gemaakt de afgelopen weken in het verder professionaliseren van hun bedrijf.

Over de prijzen   

De Anner Award is een eerbetoon aan een studentondernemer Anner van der Mheen, opgezet in 2011 door het netwerk rond Anner. Anner was een bijzondere, bevlogen ondernemer en student aan de Hanzehogeschool. Tijdens zijn stage werd hij onverwachts ziek en overleed. Om alles waar hij voor stond voort te laten leven, is deze jaarlijkse prijs ingesteld. De Rabo Ondernemersprijs bestaat sinds 2019 en is een initiatief om ondernemerschap te stimuleren.

Ondernemerschap in het onderwijs

Hanze Ondernemen van de Hanze, University of Groningen Centre of Entrepreneurship (RUG) Het Alfa-College en het Noorderpoort leveren met hun programma’s en aandacht voor ondernemerschapsprogramma's een bijdrage aan de economische ontwikkeling van de noordelijke regio. Door een ondernemende houding en innovatief denken te stimuleren bij studenten wordt er geïnvesteerd in de professionals van de toekomst. Daarnaast worden studenten en (aspirant) ondernemers gestimuleerd en begeleid bij het ontwikkelen, starten en groeien van hun eigen bedrijf. Een mooi voorbeeld van een dergelijk programma is De Noorderlingen, waar winnaar Albert aan deelneemt. Dit is een bijzondere samenwerking van Hanze, NHL Stenden en het Noordelijke bedrijfsleven dat studenten met een eigen bedrijf begeleidt om het bedrijf tijdens de studie al flink te ontwikkelen. Deze toonaangevende ondernemerschapsminor heeft al eerder winnaars van ondernemerscompetities voortgebracht. Een ander voorbeeld is studentenplatform BusinessMatch Groningen van de Hanze, dat medeverantwoordelijk is geweest voor de organisatie van deze competitie.

Interessegebieden

  • Economie en Bedrijf