Lokaal voedsel voor de zorg: het belang, de kansen en de uitdagingen

  • Nieuws
20230330_Event Food for Care.jpg

Hoe krijg je lokaal geproduceerd voedsel op een efficiënte wijze naar de noordelijke ziekenhuiskeukens? Deze vraag stond centraal tijdens het event "Lekker uit de buurt: Lokaal voedsel voor de zorg" dat donderdag 30 maart plaatsvond het Martini Ziekenhuis.

Het evenement werd georganiseerd door de Hanzehogeschool Groningen, het Martini Ziekenhuis en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen in het kader van het RAAK-project Food for Care, dat een betere verbinding in de voedselketen tussen food hubs en ziekenhuizen wil bewerkstelligen.

Nieuwe voedingsconcepten

Vanuit vanuit verschillende perspectieven en invalshoeken werden nieuwe voedingsconcepten met lokaal voedsel en de samenwerking hierin met de zorg belicht. Zo vertelde keynote speaker Harriët Jager-Wittenaar, lector Malnutrition and Healthy Ageing, over het belang van goede voeding voor gezondheid, welbevinden en herstel bij ziekte. Ook presenteerde zij de resultaten van het deelonderzoek waaruit blijkt dat patiënten positief staan tegenover een lokaal voedselaanbod tijdens ziekenhuisopname.

Akkerbouwer Geert Lindenhols sprak over hoe je tot gezond voedsel van dichtbij komt. Dorian Dijxhoorn, arts in opleiding maag-, darm- en leverziekten van het Rijnstate Arnhem, belichtte de rol van de maaltijdservice in het ziekenhuis. Deze en andere sprekers spraken over het belang, de kansen en de uitdagingen om de weg van lokaal voedsel naar de zorg eenvoudiger te maken. De bijeenkomst vond plaats onder dagvoorzitterschap
van Karel Jan Alsem, lector Marketing & Ondernemen.

De aanwezigen kijken terug op e
en inspirerende middag met veel eensgezindheid om de onderlinge samenwerking tussen lokale foodhubs en ziekenhuizen te bevorderen en efficiënter te krijgen.

Lees meer over het project Food for Care - Care for Food

In de media

Het Dagblad van het Noorden schreef een artikel over de bijeenkomst. 

Lees het artikel

Ook de regionale omroep RTV Noord besteedde aandacht aan het event.

Lees het artikel

Onderstaande foto's zijn gemaakt door Mayke Pasman en de video door Anna Ammeraal.