Brede Maatschappelijke Voorziening Mariënvelde wint dorpsvernieuwingsprijs

  • Nieuws
evievanleukenfotografie-20.jpg

Het in Gelderland gelegen dorp Mariënvelde wint met het initiatief voor een Brede Maatschappelijke Voorziening de Dorpsvernieuwingsprijs. De prijs is in het leven geroepen door De Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK), en is bestemd voor initiatieven van bewoners die bijdragen aan de leefbaarheid van hun omgeving.

De uitreiking vond plaats tijdens het symposium Zorg in het Dorp, waar ook Zijne Majesteit de Koning bij aanwezig was. Lector Leefomgeving in Transitie Elles Bulder was voorzetter van de jury.

Over de Brede Maatschappelijke Voorziening staat in het juryrapport: “De kern van Mariënvelde onderging een transformatie waardoor er een echt dorpshart ontstond met, naast ruimte voor parkeren en de jaarlijkse kermis, ruimte om te bewegen en te spelen. Ook zijn er maatregelen getroffen om het plein klimaat adaptief en meer bio divers te maken. De gehele ruimte is nu een aantrekkelijke plek voor jong en oud.”

Naast winnaar Mariënvelde waren Grijpskerk (Groningen) en Vledder (Drenthe) genomineerd. Zij deelden uiteindelijk de tweede prijs. In Grijpskerk kwam er door samenwerking van De initiatiefgroep voor een Multi Functioneel Centrum (MFC), de dorpscoöperatie en zorgaanbieder NNCZ een nieuw ontmoetingscentrum voor jong en oud: De Nieuwe Wierde. De jury zegt er het volgende over: “een MFC dat letterlijk en figuurlijk midden in het dorp staat en op indrukwekkende wijze multifunctioneel is.”

In Vledder leverde het energieneutrale zorgcentrum De Borgstee het dorp een nominatie op. Daarover schrijft de jury: “Zorgen voor werd zorgen dat in Vledder.” Ook was de jury onder de indruk van hoe het centrum werd geraliseerd: “Bijzonder is hoe het woonzorgcentrum is gefinancierd; door de dorpsbewoners zelf door middel van obligaties. De wijze waarop dit is gedaan, getuigt van betrokkenheid op en veel vertrouwen in elkaar. Zonder deze financiële steun was De Borgstee er mogelijk niet, maar zeker niet zo snel gekomen.”

De winnaar ontving 3000 euro en de genomineerden ontvingen 1500 euro om nieuwe initiatieven in hun dorp te versterken.

Foto: Evie van Leuken Fotografie