De artistieke attitude biedt de sleutel tot verbeeldings­kracht en vormgevend vermogen

  • Nieuws
_DSC7814.jpg

Er vindt een verschuiving plaats van ego, auteurschap en verdienmodellen naar ecologie, samenwerken en werkelijk present zijn. De ontwikkeling van een artistieke attitude is hierbij cruciaal, stelt Anke Coumans, lector Image in Context. Over dit thema heeft ze een boek gepubliceerd, dat in het Nederlands en Engels verkrijgbaar is bij uitgeverij Jap Sam Books en via de boekhandel.

Over het boek

In De artistieke attitude: Ruime voor verbeeldingskracht en vormgevend vermogen beschrijft ze wat de artistieke attitude kenmerkt en onderscheidt ze vier benaderingen waarin  kunstenaars anderen een plek kunnen geven in de sociaal artistieke praktijk.

“De afgelopen jaren brachten praktijken van kunstenaars in niet-artistieke omgevingen mijn denken in beweging. Waar ik vroeger verwonderd kon raken van de beeldende uitkomsten van het artistieke proces en wilde begrijpen hoe processen van betekenisvorming beschreven konden worden, zo raakte ik de afgelopen jaren vooral verwonderd door de wijze waarop kunstenaars aanwezig zijn, hoe zij kijken, hoe zij beslissen, wanneer en hoe ze handelen, hoe ze verantwoordelijkheid nemen. Ik spreek met hen en stel vragen om die processen beter te begrijpen en ik zoek in de literatuur naar mensen bij wie ik mijn zoektocht herken. Dat proces van bewegen en bewogen worden ligt aan de basis van De artistieke attitude.” - Anke Coumans, lector Image in Context

Podcast

Zowel voor het boek als in de podcast is journalist Ilja Scheifes op zoek gegaan naar de kunstenaar van nu. Wie is hij of zij? En wat hebben denkers te vertellen over de veranderende rollen en werkwijzen van kunstenaars? 

De artistieke attitudebevat interviews met: Sanne Boekel, Jeroen Boomgaard, Barend van Heusden, Anita Koops, Jedidja Smalbil, Jonas Staal en Bibi Straatman. Luister de podcast door de QR-code te scannen.

QRcode_podcast_spotify.png

Terugblik meet-up

Het boek werd gepresenteerd in de buurtbroedplaats aan de Sint Jansstraat in Groningen. Zo’n 70 kunstenaars, docenten, onderzoekers en zorgmedewerkers kwamen bijeen om deel te nemen aan het de gesprekken en presentaties over de artistieke atittude. Ook was er screening van het  filmproject ‘Politiek van de Aandacht’ dat door Iris Vetter, in opdracht van Barbara Asselbergs en haar partner Lex de Jong, gemaakt is en in het boek besproken wordt.

Interessegebieden

  • Cultuur en Kunst
  • Gedrag en Maatschappij