EnRICH-HABITS: met innovatieve data en burger­wetenschappen werken aan een gezonde leefstijl

  • Nieuws
Enrich-habits.png

Op 1 mei 2024 start het Horizon Europe project EnRICH-HABITS. Dit project wordt uitgevoerd onder leiding van Bewegingswetenschappen UMCG/RUG in samenwerking met het lectoraat Praktijkgerichte Sportwetenschap van de Hanze.

De relatie tussen mens en leefomgeving staat aan de basis van gezondheid en leefstijl en de toenemende ongelijkheid daarvan in de maatschappij. Met het driejarige internationale EnRICH-HABITS project willen we een bijdrage leveren aan innovatieve oplossingen die helpen om maatschappelijke ongelijkheid tegen te gaan. 

EnRICH-HABITS gebruikt een totaalbenadering die kijkt naar hoe mensen samenleven met hun omgeving: de plek waar ze wonen, de mensen om hen heen, en de regels en afspraken die er gelden. We zoeken naar wijken en buurten waar we kunnen helpen om gezonder te eten en meer te bewegen. We kijken naar bestaande gegevens over wat mensen eten en hoeveel ze bewegen en kiezen dan plekken uit waar we denken dat we echt een verschil kunnen maken. We praten ook met mensen in die wijken om precies te begrijpen wat er speelt. Samen met de bewoners, de lokale overheid en bedrijven bedenken, testen en bekijken we nieuwe idee├źn en veranderingen.

Dit project maakt deel uit van het partnerschap Era4Health onderdeel van het Horizon Europe programma. Het project start op 1 mei 2024 en vindt plaats in Nederland, Denemarken en Letland. EnRICH-HABITS wordt gefinancierd door ZonMw.

Contact