Kick-off project Groenblauwe Stad

  • Nieuws
natuur.jpeg

Vrijdag 19 januari was de grote Kick-off van het project Groenblauwe Stad. Hogescholen, gemeenten en adviesbureaus vanuit het hele land waren aanwezig.

Het project Groenblauwe stad bestaat uit vijf casestudie-gebieden, verspreid over heel Nederland. In elk gebied wordt er onderzoek gedaan naar groenblauwe netwerken. Dit zijn gebieden met veel natuur en/of water, zoals de Hunzeloop die door het bedrijventerrein Euvelgunne in Groningen loopt. Er wordt gekeken naar de thema’s biodiversiteit, klimaat, beleving en gebruik. Daarnaast heeft elke casestudie een eigen accent, en daarmee ook eigen activiteiten. Voor onze casus Noord-Nederland kijken we specifiek naar groene wiggen, de groene gebieden die als een soort pizzapunt vanaf het buitengebied het stedelijk gebied inlopen.

De centrale vraag: Hoe zorg je er op de lange termijn voor dat je een groenblauw netwerk in stand houdt, en wat is de waarde van zo’n groenblauw netwerk?

Tijdens de Kick-off van dit project zijn de verschillende casestudies kort gepresenteerd. Aanwezigen konden opschrijven wat hen inspireert, tips en wat ze willen leren per casestudie. Hiltrud Pötz (Atelier Groenblauw) gaf een inspirerende lezing over groenblauwe maatregelen, met best-practices uit onder andere Singapore en Zweden. Afsluitend is iedereen verdeeld in teams en de stad in gegaan, met als doel een foto te maken van het ideale proces om tot integrale groenblauwe structuren in de stad te komen. Een leuke uitdaging! Onderstaande foto is onze inzending:

Kickoff Groenblauwe Stad.jpg

‘Alleen ga je sneller, samen in het groen kom je verder!’

"Met onze inzending komt de rode lijn van het project naar voren: leren van elkaar", zegt lector Ruimterlijke Transformatie Floris Boogaard. "Samen moeten we ervoor gaan zorgen dat onze omgeving klimaatadaptief wordt, van voordeur tot buitengebied. We kijken er naar uit om de komende twee jaar samen met alle partners dit project steeds meer vorm te geven. De eerste stap is gezet!"

Interessegebieden

  • Aarde en Milieu