Spaanse pers bezoekt de Digital Society Hub

  • Nieuws
1.png

In aanloop naar het staatsbezoek aan Nederland van het Spaanse koninklijk echtpaar werd de Hanze op donderdag 4 april bezocht door een aantal Spaanse journalisten.

De journalisten zijn bezig met het verkennen van verschillende onderwerpen die relevant zijn binnen Nederland, waaronder cybersecurity. De Hanze doet onderzoek naar juridische en technische aspecten van cybersecurity, en is de kennispartner voor digitale vraagstukken uit de regio. Daarom mocht de Digital Society Hub (DSH) de Spaanse pers ontvangen om dit onderzoek te presenteren.  

De middag werd geopend met een presentatie over de Hanze van Kuneke Schraagen, directeur Communication, Multimedia & ICT (CMI). Ellen van Hegelsom, projectleider DSH, vertelde vervolgens over de werkwijze van DSH, waarin onderzoek, onderwijs en bedrijfsleven verbonden worden. 

Rix Groenboom, lector in New Business en ICT, besprak "security by design" met de Spaanse journalisten, en ging verder in op diverse projecten omtrent Development, Security, Operations, beter bekend als DevSecOps. Als aanvulling hierop gaf Ronald van Dijk (coƶrdinator HBO-ICT) een toelichting over de DSO-Company, een onderdeel van de DSH. 

Trix Mulder, lector Juridische Aspecten van Ondernemerschap, gaf een presentatie over hoe midden- en kleine bedrijven zich kunnen voorbereiden op nieuwe wetgeving met betrekking tot kunstmatige intelligentie, zoals de AI Act en de NIS2-richtlijn. Als extra informatie gaf Hanze-alumni Kayleigh Veenstra een korte presentatie over haar scriptie, waarvoor zij een NIS2-checklist heeft gemaakt voor bedrijven die inmiddels al meer dan 80 keer is gedownload.

Bekijk hier de NIS2-checklist 

Ten slotte gaf Rugerro Montalto, medior projectmanager bij TNO, en beschrijving van de functie van TNO binnen het Cybersecurity Noord-Nederland programma. Tijdens de bijeenkomst vond een inspirerende uitwisseling van kennis plaats tussen Spanje en Nederland. Het officiĆ«le staatsbezoek van het Spaanse koninklijk echtpaar staat gepland op woensdag 17 en donderdag 18 april. 

Vragen over juridische en technische aspecten van cybersecurity?