DeMensplek Karavaan

  • Onderzoeksproject
Drie vrouwen van het makerscollectief van de MensPlek staan met een gele kar in een park. Ze zijn in gesprek met een bejaarde dame.

Wie zorgt er voor jou? Of zorg jij voor iemand? En hoe gaat het later? Deze belangrijke vragen kunnen verloren gaan in de complexiteit van ons zorgstelsel. Om de verhalen hierover op te halen en in omloop te brengen, trekt de DeMensPlek karavaan eropuit.

De opvallende gele kar met parasol staat de ene keer bij een buurthuis, de andere keer in een park. Een groep van mantelzorgers, kunstenaars en zorgprofessionals leggen er contact met voorbijgangers. In de gesprekken komen allerlei aspecten van zorg aan bod en deze krijgen vervolgens vorm in podcasts, tekeningen en brieven. Samen met lectoraat Image in Context onderzoeken zij het zorgnetwerk en hoe de mens centraal kan blijven staan in het leven met dementie. Zo is er een nauwe relatie met de regionale Stichting Zo Willen Wij Wonen, maar ook met het landelijke expertisenetwerk Creating Cultures of Care. Het doel is om via de verhalen én het bewegen in diverse netwerken, een gemeenschap te vormen die om elkaar geeft. 

Over het project

De DeMensplek Karavaan bouwt verder op het bestaande initiatief van DeMensplek waarin mensen met dementie, mantelzorgers, professioneel verzorgers en kunstenaars op zoek gingen naar nieuwe manieren van samenleven binnen zorginstellingen. Het vervolg DeMensPlek karavaan verlaat de instellingen en trekt met de kar de stad en de regio in om verhalen op te halen. 

Binnen zorginstellingen of vanaf de straat, altijd wordt de ecology of care, het netwerk van zorg en zorgzaamheid, als uitgangspunt genomen. Dat netwerk is ruim: naast familie en verzorgers zijn dat bijvoorbeeld de buurman, de bakker, de kassiere of een voorbijganger op straat. Welke diversiteit aan zorgzaamheid toont zich in de verhalen die verzameld worden?

Inhoud onderzoek

Onderzoekers

Interessegebieden

  • Cultuur en Kunst
  • Gedrag en Maatschappij