'Hanze: Een logisch keuze'

  • Student aan het woord

Margriet, werkzaam als ambulant hulpverlener, heeft al meer dan twintig jaar werkervaring als SPW’er. Ze is anderhalf jaar geleden gestart met de opleiding Social Work Deeltijd. Daarvoor heeft ze, ook bij de Hanzehogeschool, de Associate Degree (AD) Management in de Zorg afgerond.

Social Work: een brede opleiding
‘Nadat ik de keuze had gemaakt om weer te gaan studeren twijfelde ik tussen de bachelor Management in de Zorg of de opleiding Social Work. Uiteindelijk koos ik voor Social Work omdat deze opleiding erg breed opleidt. Ik vind dat fijn omdat ik zeker wil blijven werken in de zorg maar nog zoekende ben naar wat ik precies wil’.

Toegevoegde waarde
‘Ondanks de werkervaring die al op mijn cv staat, zie ik de meerwaarde van de opleiding Social Work. Heel wat jaren werk ik meer op gevoel dan dat ik theoretisch onderlegd ben. Met de theoretische kennis van de opleiding kan ik meer methodisch werken.

‘Wat ik op school leer, kan ik gelijk in de praktijk toepassen. Door hierop te reflecteren word ik bewust van mijn eigen handelen en ontwikkel ik mij als professional steeds meer’. 

Versnelde opleidingsroute
'Ik heb voor een versnelde opleidingsroute gekozen. In totaal volg ik vijf modules. Elke module duurt een half jaar. Op dit moment zit ik in de vierde module. Ik gebruik mijn werkplek als leerwerkomgeving. Zo kan ik mijn opdrachten voor deze modules in de praktijk uitvoeren en duurt de opleiding een jaar korter. Daarnaast heb ik de Associate Degree (AD) Management in de Zorg afgerond, waardoor ik een vrijstelling heb voor de ‘vrije keuze module’.

Hanze: Een logisch keuze
‘Een andere hogeschool was praktischer voor mij geweest, omdat het dichter bij mijn huis is. Toch heb ik voor de Hanze gekozen. De reden hiervoor: De Hanze kijkt echt naar wat jij nodig hebt, naar wat kan en wat mogelijk is. Zo kon ik op de Hanze een vrijstelling krijgen voor de vrije keuze module. Dit kon omdat ik de Associate Degree Management in de Zorg al had afgerond. Deze vrijstelling was bij een andere hogeschool niet mogelijk. Dat maakte de Hanze een logische keuze’.

Als Social Worker heb je nodig…
Plezier om met mensen te werken: ‘Ik werk met mensen. Dus je moet het wel interessant vinden om de mens beter te begrijpen. Ook moet je goed naar jezelf kunnen kijken, want je bent je eigen instrument tijdens het werk in de zorg’. 

‘Doorzettingsvermogen: Er wordt best veel van je gevraagd. Naast het voorbereiden op lessen moet je veel reflecteren. Je blikt ook terug op je eigen opvoeding en socialisatie. Dat is soms pittig. Daarin kun je jezelf wel tegenkomen. En dan alles bij elkaar, verslagen maken, lessen volgen en reflecteren, daar heb je doorzettingsvermogen voor nodig.’.

Tijdbesteding opleiding
‘Naast een werkweek van 20 uur, waarin ik ook mijn praktijkopdrachten kan
doen, ben ik een dag bij de Hanze. Thuis besteed ik wekelijks gemiddeld 5 uur tijd aan school. In die tijd kan ik lessen voorbereiden en opdrachten maken. De tijd die ik aan de opleiding besteed verschilt. Dat hangt af van de opdrachten en verslagen die ik moet maken’.